Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

VALÈNCIA VA TINDRE FA MÉS D'UN SEGLE LES PRIMERES ESCALES MECÀNIQUES D’ESPANYA. ON ES VAN INSTAL.LAR?

Galerias Todo sempre va presumir de portar a València les sis primeres escales mecàniques instal·lades en un establiment comercial. Les havien muntat a la fàbrica de Macosa i van ser la gran sensació dels seus clients al març de 1962. 
No obstant això, el seu gran competidor, Casa Gay, va insistir que van ser ells els primers a instal·lar les primeres escales mecàniques de la casa Westinghouse el 31 de gener de 1962, la primera construïda a València instal·lada en els seus Grans magatzems.
Però tots dos es van equivocar. 

Perquè en realitat ens hauríem de remuntar en el temps més de 50 anys cap enrere per comprovar com durant l'Exposició Regional de 1909, de la qual he parlat en l'apunt anterior, es va construir la primera escala mecànica de Espanya, i una de les primeres del continent europeu. Aquella escala mecanitzada va constituir tot un gran avanç tecnològic per al seu temps.
El seu nom patentat era el de "Tapis roulant" (dit en francés), i consistia en una mena de cinta mecànica que es va instal·lar al lateral dret del Palau d'Indústries (el que és l'actual edifici de la Tabacalera), que servia perquè les persones pogueren pujar al seu primer pis pel "mòdic preu" de deu cèntims.
Aquella escala mecànica tenia 1 metre d'ample per 25 de llarg, i s'elevava fins a una altura de cinc metres, disposant, a més a més, d'una barana de vidre i una coberta amb tendal per protegir a les persones que hi pujaven dels raigs del sol i de la pluja.
Va ser, sense dubte, una de les atraccions i novetats més destacades d'aquella magnífica Exposició valenciana.

Adjunte a l’apunt una fotografia d’aquella escala mecànica, i una altra actual presa des del carrer Naturalista Rafael Cisternas, indicant-hi el lloc exacte on es trobava aquell ingeni mecànic:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars