Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

ON ESTAVA AQUELLA MAGNÍFICA ENTRADA AL PAVELLÓ DE L’EXPOSICIÓ REGIONAL VALENCIANA DE 1909?

Si passegem pels carrers del barri de l'Exposició de València, ho estarem fent per un indret en què, com el seu nom indica, va tindre lloc un dels esdeveniments més assenyalats que ha tingut la ciutat en la seua història: l'Exposició Regional de 1909.

Aquella magna Exposició va representar per a València, efectivament, un dels esdeveniments més importants de la seua història recent, ja que la va convertir per uns mesos en una de les ciutats europees més avantguardistes d'aquell moment.
Per que en aquella Exposició es van donar cita els moviments d'avantguarda més destacats de principis del S. XX, com ara l'anomenat Modernisme Valencià, nous esports i nous invents com la càmera fotogràfica o l'automòbil. 


La seua celebració va marcar, sense dubte, una fita en el desenvolupament arquitectònic i urbanístic de la ciutat, fins al punt que es podria afirmar que la fisonomia de València en bona part s'hi va transfigurar..
Tal com es va preveure des d'un principi, malauradament l'existència d'alguns dels seus magnífics edificis modernistes construïts expressament per a la ocasió va ser efímera, tot i que encara es conserven cinc d'ells: el Palau Municipal, l'Asil de la Lactància, La Tabacalera, La Galeria de Màquines i la sala de motors.
Si anem passejant per l'Albereda i ens situem enfront de l'actual edifici de la Piscina València, ho estaríem fent en 1909 i 1910 davant de l’entrada que tenia aquell recinte firal.
Els arcs que la formaven tenien set metres d'amplada el central i cinc cadascun dels laterals. En els cossos centrals es trobaven els escuts d'Alacant i de Castelló, i en el centre de l'arc el de València sostingut per dues llevadores.
A la nit aquest Arc d'entrada estava il·luminat per 2.500 bombetes.


Hi adjunte una fotografia d'aquella magnífica entrada, que va ser derruïda quan va acabar aquell gran esdeveniment per a la ciutat, i una altra foto actual presa amb la mateixa perspectiva.
Una llàstima!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars