Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

VA QUEDAR ALGUNA COSA DEL DESAPAREGUT PALAU ROMÀNTIC DE RIPALDA?

En l'apunt anterior havia parlat de l'enderroc del què va ser el cridaner Palau de Ripalda, un edifici d'estil eclèctic-romàntic construït al segle XIX que va desaparèixer per sempre del patrimoni de la ciutat a finals de la dècada de 1960, com a conseqüència d'una operació d'especulació urbanística forjada entre el govern de l'ajuntament de la ciutat i els hereus de la comtessa de Ripalda.

Sobre aquell desaparegut palau s'han generat al llarg dels anys nombrosos remors i especulacions, com ara que va servir a Walt Dysney d'inspiració per dissenyar el seu famós Castell de la Bella Dorment, o el més estès i popular de tots que és el de què un milionari nord-americà es va encapritxar d'ell, fins a tal punt que el va comprar als seus propietaris per desmuntar-lo pedra a pedra i tornar-lo a construir en un terreny de la seua propietat, situat a Califòrnia. Una remor aquest que sembla tindre molt més de “llegenda urbana” que versemblança, perquè la dura realitat, malauradament, és la què aquell deliciós edifici va ser enderrocat completament per desapareix per sempre de la memòria de la ciutat.
No obstant això, no és del tot així. O al menys en la seua totalitat.


Perquè encara podem contemplar actualment una mica d'ell, si aixó podem dir-ho, i a més molt a prop de la seua antiga ubicació. Perquè si passegem pel costat del Jardí de Monfort, un magnífic jardí d'estil neoclàssic construït a mitjans del segle XIX, i observem part del seu mur exterior, estarem observant en realitat el mateix mur que encerclava el Palau de Ripalda.
Un mur emmerletat que va estar a punt de desaparèixer, seguint el mateix destí que el seu palau, quan l’any 2009 es va dir que calia enderrocar-lo, al menys en part, argumentant que escanyava l'arbrat del jardí. Afortunadament aquell enderroc es va paralitzar, salvant-se així l'únic i mínim vestigi que ens queda d'aquell edifici.


Adjunte a l'apunt una fotografia del Palau i del seu mur emmerletat (enquadrat en roig), el mateix que ara podem contemplar als jardins de Monfort, que apareix a l’altra fotografia adjuntada:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars