Cercar en aquest blog

dissabte, 9 de setembre del 2017

LA LLOTJA DE LA SEDA: CINC SEGLES D’ESPLENDOR I MÉS DE VINT ANYS DE PATRIMONI DE LA HUMANITAT

L'any passat es va complir el 20é. aniversari del que està considerat per molts com un dels monuments del gòtic civil més impressionants d'Europa: la Llotja de la Seda de València. Monument icònic del Cap i Casal, símbol de l'esplendor comercial i cultural que va adquirir la ciutat durant el Segle d'Or.

La seua construcció, seguint el model de la Llotja de Palma de Guillem Sagrera, es va iniciar a finals del segle XV i es va estendre al llarg de la primera meitat del XVI, convertint-se en el primer centre de contractació mercantil de València. 

Entre els seus murs, en les diferents sales que l'edifici alberga, es tancaven tractes comercials d'allò més variat, entre d'arrossaires, ramaders, comerciants de pinsos, industrials fariners, comerciants de llavors, llegums, sabons, xocolates... provinents de la ciutat i dels seus pobles del voltant, i també d’altres comarques riques del Regne, com ara de la Plana, la Ribera o la Marina.
Per això al principi va ser coneguda amb el nom de Llotja dels Mercaders, fins que l'activitat de la confecció de la seda que es va fer a centenars de xicotets tallers artesanals va destacar a València, anys més tard, molt per sobre de la resta d'activitats comercials. A partir de llavors va començar a ser coneguda amb el nom actual, Llotja de la Seda.
Tal va ser la importància de la seda a la ciutat que fins i tot la Capella de la Llotja, situada a la planta baixa sota la seua torre, va estar dedicada a la Mare de Déu de la Misericòrdia, la patrona de la confraria dels seders.


Per tal que poder aprofundir en la història, curiositat i secrets d'aquest magnífic edifici, vos recomane el visionat d'aquest documental "La Llotja, temple de Mercaders", d'uns 30 minuts de durada, un dels més complets i documentats que he pot veure sobre el monument.


Ací teniu l'enllaç: https://docs.google.com/…/0B47TiV1yC3LcaHJMczQ3anRJQ2c/edit…
Gaudiu-lo!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars