Cercar en aquest blog

dijous, 7 de setembre del 2017

UNA PASSEJADA PEL DESAPAREGUT BARRI JUEU DE VALÈNCIA

Si passegem per llocs com el carrer de la Mar, el carrer de la Pau o per davant de la Universitat literària o del Col·legi del Patriarca, ho estarem fent, potser sense adonar-nos-en, per indrets on s'ubicava l'antiga jueria de València, l'anomenat "Call "o barri jueu.

Cap rastre físic ni record queda actualment d'aquella jueria, una de les més importants de la Corona d'Aragó fins a la seua desaparició el 1391.
Jaume I va assentar-la després de la seua entrada a València a la zona del carrer del Mar, carrer que històricament va ser el seu eix comercial. La seua extensió es corresponia amb la de la parròquia de Sant Tomàs, una de les tretze primeres parròquies cristianes de la ciutat.

El gran creixement demogràfic que va tindre el Cap i Casal durant el segle XIV va atreure noves famílies jueves procedents, tant del sud peninsular islàmic com d'altres territoris de la Corona d'Aragó. D'aquesta manera el Call va anar creixent, fins a arribar a comprendre part de l'actual carrer de Poeta Querol, el Col·legi del Patriarca i la Universitat de la Nau.
Va arribar a comptar fins amb 3 sinagogues, sent el seu carrer més important el carrer del Mar, com he esmentat adés.


El soc jueu s'ubicava on ara es troba la plaça de Margarida de Valldaura. Allà hi treballaven les persones dedicades a l'artesania, artesans dedicats a la sabateria i el tèxtil (sastres, teixidors, tintorers), als articles de luxe (metall, orfebreria), ubicats en obradors i botigues que sovint es donaven en lloguer.
La fi de la jueria a València es va produir el 9 de juliol de 1391, quan va ser assaltada per una multitud, dins d'una onada d'antisemitisme jueu generalitzat que es va produir en aquell temps per tota la Península. Aquell dia es coneix amb el nom del "Pogrom jueu".


Arran de l'assalt, el Call va resultar en bona part saquejat i destruït, i molts dels seus habitants van ser assassinats o obligats a convertir-se forçosament al cristianisme. Molts dels jueus supervivents d'aquella jornada van fugir a altres jueries del Regne de València, o a les d'altres parts de la Península.


Hi adjunte un plànol de la València actual, on es pot veure els límits de la primera jueria establerta a la ciutat l'any 1240 (en verd), i també l'extensió que arribà a tindre el Call el 1391 quan va ser assaltat i destruït (en blau):



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars