Cercar en aquest blog

dissabte, 9 de setembre del 2017

VALÈNCIA, CAPITAL DE LA REPÚBLICA ESPANYOLA. LES TORRES DE SERRANS I EL PATRIARCA ESDEVINGUTS REFUGIS DEL MUSEU DEL PRADO

Continue amb el tercer de la sèrie d'apunts dedicats a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.

En novembre de 1936 Madrid era una ciutat assetjada i sotmesa a constants bombardejos per l'exèrcit de Franco. El patrimoni cultural de la capital es trobava en risc de ser destruït per les bombes, de manera que el dia 5 de novembre d'aquell any la direcció del Museu del Prado va rebre una ordre ministerial de la Direcció General de Belles Arts per a què procedira al trasllat de les seues obres mestres a València, ciutat en la que anava a instal.lar-se el Govern espanyol.
A partir d'aquell 5 de novembre es van realitzar vint expedicions per carretera de Madrid a València amb les millors obres del Museu del Prado (i d'altres museus), durant les quals es van traslladar tapissos, 391 pintures i 181 dibuixos.


La Junta Central, amb la col·laboració de la delegada de València, va disposar de dos dipòsits a la nostra ciutat que haurien de ser especialment condicionats per a la conservació i refugi d'aquestes valuoses obres.


Quins van ser aquests refugis?: les Torres de Serrans i el Col·legi del Patriarca.


Des de novembre de 1936 fins a abril de 1938, ambdós edificis van ser l'alberg i refugi temporal de les obres d'art evacuades del Museu del Prado.


Adjunte a l’apunt una fotografia on s'observa una reparació dels tapissos del Prado realitzada en els dipòsits del Col·legi del Patriarca. També hi adjunte un dibuix on es pot apreciar el reforçament especial del que van ser objecte les Torres de Serrans per a poder albergar aquestes obres:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars