Cercar en aquest blog

dissabte, 9 de setembre del 2017

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 totes les institucions de l'Estat, incloent-hi el govern i el Parlament, van buscar refugi a València davant d’un Madrid cercat per les tropes de Franco, convertint-la durant quasi un any en la capital de l'Estat.

En arribar el Nadal d'aquell any 1936, per motius de seguretat i per estar a València les institucions estatals, es va decidir que es sorteig de la loteria no es faria a Madrid, sinó a València.
I que, conseqüentment, no serien els xiquets de Sant Ildefonso els que cantarien els números que isqueren del bombo, sinó que ho farien els xiquets del Col·legi Imperial de Sant Vicente Ferrer, una institució que té l'honor de ser la institució benèfica més antiga del món en actiu. 




El que també es va decidir es que els bombos que anaven a contenir les boles dels números sí que haurien de ser els històrics, per la qual cosa es van portar expressament des de Madrid a València. Els bombos que han sigut utilitzats hui per al sorteig de Nada han estat els mateixos que es van utilitzar a València fa 80 anys.


Però, quan es va celebrar aquell sorteig? 

Va ser el 22 de desembre, precisament hui fa tot just 80 anys d’aquell esdeveniment.

I a on es va celebrar?
Si passegem pel carrer de Sant Vicent, molt a prop de la confluència amb la plaça d'Espanya, trobarem un xicotet carrer que uneix aquest carrer amb la Gran Via de Ramon i Cajal. És el Carrer de Troia. En ell es va habilitar un magatzem de fustes confiscat, actualment ja desaparegut, per a fer el sorteig.


Com a curiositat cal assenyalar que l’Espanya que estava sota el poder de les tropes rebels també van celebrar el seu propi sorteig a Sevilla, un dia abans que el de València.
Per als aficionats a la loteria, assenyalaré que el que el Premi Gros de Nadal de 30 milions de pessetes, va correspondre al número 5.287, que es va vendre en el Madrid envoltat per les tropes franquistes.


Hi adjunte una fotografia del carrer de Troia, en què es va celebrar aquell sorteig, vist des del carrer de Sant Vicent. I algunes fotografies d'aquells xiquets del Col·legi Imperial de Sant Vicent, que van cantar els números de la loteria a València aquell any de 1936:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars