Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

EL PRIMER SEMÀFOR DE VALÈNCIA

La estadística diu que València és la ciutat més "semaforitzada" d'Espanya per habitant, amb un miler d'encreuaments regulats per semàfors. Tres vegades més, per exemple, del que ho estan Madrid o Barcelona, dues vegades més que Saragossa o cinc voltes més que Bilbao.
Però no sempre va ser així, perquè fins a l'any 1930 la ciutat no va tindre el seu primer semàfor.
I on es va col.locar aquell primer semàfor a València? 

En un encreuament que llavors era emblemàtic, ja que representa el kilòmetre zero de tota la xarxa de carreteres dels nostre territori, i a més a més marcava la numeració de tots els carrers que allà hi confluïen, a banda de ser un indret de molt trànsit per a l'època: a la plaça de la Reina, just en la seua confluència amb el carrer de Sant Vicent.
Quatre anys abans s'havia instal·lat a Madrid el primer semàfor d’Espanya, i setze anys abans el primer del món a la ciutat nord-americana de Clevelan.
Però aquell semàfor necessitava imperiosament d'un guàrdia urbà que canviara manualment els seus colors, ja que no existia l’actual automatització.


Aquest tema va ser un dels primers dels que vaig parlar quan obrí aquest bloc històric a Facebook, però m'ha semblat oportú tornar-lo a exposar en poder haver localitzat una excel·lent fotografia històrica d'aquell semàfor, que adjunte a l'apunt. 


Hi adjunte també una vista actual del mateix lloc pressa amb una mateixa perspectiva, en què he assenyalat amb una fletxa groga el lloc exacte on va estar ubicat aquell històric primer semàfor de València:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars