Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

PASSEJANT PEL RECONEGUT COM A MILLOR JARDÍ DEL MÓN, A VALÈNCIA

En l'apunt anterior havia parlat del que ha estat un dels episodis més negres de la història recent de València, parlant en termes de patrimoni històric i cultural: l'enderrocament de part de l'antic Hospital General de València, sense dubte un dels millors conjunts gòtics i renaixentistes que havia tingut València en la seua història.

Si passegem ara pels carrers de Guillem de Castro i de l'Hospital, observarem que bona part de l'espai que ocupava aquell conjunt monumental i la annexa antiga Facultat de Medicina, s'han transformat en un jardí que podríem qualificar en part de "arqueològic", ja que en ell s'exhibeixen una part de les columnes renaixentistes que es trobaven a l'interior d'alguns dels edificis que van ser enderrocats.
El projecte d'aquest jardí va ser finalment executat per l'arquitecte sevillà Guillermo Vázquez Consuegra, el mateix que va construir el museu annex del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i Modernitat).
Aquest arquitecte va concebre l'espai enjardinat com una prolongació del Museu que ell havia dissenyat, però donant una especial rellevància a les restes columnàries de l'antic Hospital i a les de l'antiga Facultat de Medicina.


Aquest projecte va ser presentat a la ciutat italiana de Milà en el marc del "Architectural Forum Perspective 2015", un fòrum per a l'arquitectura i la construcció de gran prestigi europeu i mundial, en què s'analitza i premia la qualitat i la innovació dels espais repartits per tot el món.
El nou Jardí de l'Hospital es va presentar al costat de més de 500 projectes de tot el món que concorrien al premi en diferents categories, i va aconseguir guanyar el primer premi, el "The Plan Award 2015" en la categoria d'Espai Públic, la qual cosa equivaldria a dir que ha sigut considerat “oficiosament” com el millor espai públic enjardinat del món.


Aquesta noticia representa per a València i els valencians, sense dubte, una gran satisfacció, tot i que la bellesa i innovació d'aquest jardí mai podran esborrar el trist episodi de l'enderroc i espoli d'aquell preciós conjunt monumental que va desaparèixer per sempre en aquest espai ara enjardinat.
Hi adjunte una vista aèria i un parell de fotografies del premiat Jardí de l’Hospital:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars