Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

UN SANT CALZE GRAVAT A LA PORTA ROMÀNICA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA

En un apunt anterior havia comentat l'existència d'una "estrela dels Reis d'Orient" gravada en un carreu situat al costat d'una de les portes de la Portada romànica de la Catedral de València. 
Un pictograma que, amb molta seguretat, va ser gravat en la pedra per un dels picapedrers que va construir aquesta magnífica Porta.
No obstant això, no és l'única curiositat que podem trobar-hi. Perquè aproximadament un metre més cap a baix d'aquesta estrella, i també situat entre la porta i els brancals, podem observar una figura gravada que recorda molt a la forma d'un calze. 
I tot just a uns centímetres al seu costat trobem també gravada en la pedra una xifra de quatre números que potser ens indica la data en què va ser gravat: l’any 1830. I una altra just damunt d'aquesta, una mica més desdibuixada, que pareix indicar el número 180.

El Sant Calze va arribar a la Catedral de València durant l'època del Rei Alfons el Magnànim l'any 1437. L'advocació que sempre hi ha hagut a València per aquest calze ha estat molt gran.
Potser puguem suposar que quan els fidels es congregaven a la Portada romànica de la Catedral, i aquesta es trobava tancada, algú va gravar la seua forma en la pedra com una manera de retre-li advocació davant la impossibilitat de poder veure-ho o simplement acostar-s'hi.


Per descomptat que això és només una mera conjectura. Mai sabrem amb certesa què simbolitza aquest gravat, i si el número 1830 que està al seu costat vol indicar-nos un any i si guarda alguna relació amb aquest gravat, a l'igual que l'altra xifra. Però el que és segur és que és una altra curiositat més de la Portada de l'Almoina de la Catedral de València.


En les fotografies que adjunte a l’apunt podeu veure aquests gravats i la seua posició, per si voleu localitzar-los fàcilment:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars