Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

LA SORPRENENT PROCEDÈNCIA D’UNA MISTERIOSA COLUMNA APAREGUDA A L’AVINGUDA DEL CID DE VALÈNCIA

Si caminem per l'Avinguda del Cid, a l'altura de l'encreuament amb el carrer Dos de Maig, just al límit municipal amb Mislata i Xirivella, ens podem trobar amb una columna solitària d'aspecte hel.lènic situada en un minúscul jardí. 
Aquesta columna, malgrat el seu aspecte clàssic, i a diferència de les què vaig parlar en apunts anteriors que tenien la seua procedència en l’antic Hospital General, no és antiga, sino més bé recent.
Ningú coneixia d'on procedia i com hi havia arribat fins a aqueix indret, fins que Tono Gimenez, infatigable caminant de València i fotògraf, va trobar-la i descobrir el seu probable origen, després de comparar el seu aspecte amb algunes fotografies antigues.


La columna, parcialment mutilada en alçada, hauria pertangut al columnari circular de l'antic Mercat de les Flors subterrani que es va construir en temps de la II República a la Plaça Emilio Castelar (actual Plaça de l’Ajuntament), segons projecte del llavors arquitecte municipal, Javier Goerlich.
Aquell disseny de plaça fet per Goerlich, conegut popularment pel seu aspecte com "la tortada", va ser inaugurat el 1933 i destruït el 1961 per construir-hi un aparcament.
En un apunt anterior vaig assenyalar que la font que es trobava al centre d'aquell preciós mercat de flors, precisament envoltada del columnari al qual pertanyia la columna ara trobada a l'avinguda del Cid, va ser localitzada també en un minúscul jardí del Pla de la Saïdia.


Adjunte a l'apunt una foto de la columna trobada a l'avinguda del Cid. i una altra d'aquell Mercat de les flors, en què he assenyalat una de les seues columnes. Una d'elles serà la que apareix a la foto presa pel seu "descobridor",Tono Gimenez:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars