Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

ON VA ESTAR EL PALAU DE LA SANTA INQUISICIÓ A VALÈNCIA?

Si passegem des de la plaça de la Mare de Déu cap al Palau dels Borja, l’actual seu de les Corts Valencianes, just abans d'arribar-hi, a mà dreta, en el que és el numero 14 del carrer Navellos, hi ha un edifici construït l'any 1900 que ocupa el lloc precís d’un antic Palau del segle XVI ja enderrocat, què va albergar una de les institucions més negres de la història d'Espanya: el Sant Ofici, es a dir, el Tribunal de la Santa Inquisició.

La Inquisició, creada pels Reis catòlics en 1478, va construir el seu palau a València a l'actual carrer Navellos en l'any 1527, i s'hi va quedar fins a la seua definitiva dissolució en 1834. Abans aquest tribunal havia ocupat el ja desaparegut Palau Reial de València.
A la presó del carrer Navellos, durant els anys més negres del Sant Ofici entre els 1566 i 1620, es va torturar i fer turments indescriptibles a centenars de processats, la majoria moriscs.
Els estudiosos d’aquest tema afirmen que la Santa Inquisició de València va ser una de les més severs i cruels de la Península, només per darrere de les de Sevilla i Toledo.


Adjunte a l'apunt el plànol del Pare Tosca de 1704, a on hi he assenyalat la ubicació d’aquest Palau, i una fotografia actual a on he assenyalat la casa que ocupa ara el seu lloc:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars