Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

UNA REFLEXIÓ SOBRE LA PRESERVACIÓ DE LES RUÏNES A LES ANTIGUES VALENTIA I BÀRCINO ROMANES

En l'apunt anterior havia parlat de la confirmació per part del Servei Arqueològic municipal de l'existència d'una torre romana i d'unes termes en un solar del carrer Salvador, junt a la que era l'entrada de la Via Augusta a València. 

La proposta que els arqueòlegs han fet a les autoritats polítiques, què seran les que hauran de prendre la decisió definitiva, ha sigut la de cobrir-les a fi de preservar-les per al futur.
Cal recordar que aquestes ruïnes han romàs malauradament al descobert i a la intempèrie des de què van ser descobertes ja fa dues dècades, circumstància que ha fet que hajen anat omplint-se de brossa i deixalles. i fins i tot van provocar l'aparició d'una plaga de rosegadors, segons van denunciar al seu dia els veïns de la zona. 


A Barcelona, l'antiga Bàrcino romana, però, a la plaça Ramon Berenguer, al costat de la Via Laietana, hi ha un llenç de muralla i de torres romanes. El seu estat actual de rehabilitació, conservació i senyalització són excel·lents i envejables, sobretot quan el comparem amb el que ha succeït a l'antiga Valentia romana amb aquestes restes del carrer Salvador.


És ben cert que a València tenim un excel·lent conjunt arqueològic romà a la plaça de l'Almoina. Però al meu parer no és en absolut justificable que durant 20 anys aquestes restes hajen estat degradant-se sense que es preguera cap decisió política que posara fi a aquesta degradació, ni tampoc que per això tinguem que obviar la resta de troballes romanes de la ciutat, i "condemnar-les" a la seua ocultació.


Les comparacions de vegades són odioses, però poden tindre de positiu fer-nos recapacitar i rectificar per a un futur. Per això no em puc resistir a mostrar-hi dues fotografies.
Una d'elles correspon a una de les nombroses senyalitzacions que té el llenç de muralla i de torres romanes existents a Barcelona, què ens parla de com estan preservades. I l'altra fotografia correspon a l'estat actual de la torre de la muralla i les termes romanes trobades al costat de la Via Augusta del solar del carrer Salvador a València.
Com sol dir-se, a qui corresponga...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars