Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

UN TROS DE MURALLA ÀRAB A L'INTERIOR D'UNA TENDA DE BICICLETES

En alguns apunts anteriors havia parlat de les restes encara existents de la muralla musulmana de València, "la més perfecta i bella de Al-Andalus" segons el cronista Al-Udri.
Aquella magnífica muralla va ser construïda durant el regnat d'Abd-al-Aziz, nét de Almanzor, ara fa ja mil anys.
I hi havia explicat que bona part d’ella s’havia anat integrant, diguem-ne "fusionant-se", al llarg del segles amb alguns edificis de la ciutat. 

Així, podem trobar-la en llocs tan dispars com a l'edifici d'una Fundació universitària nord-americana, a l'interior d'un forn de pa o dins d'una tenda de tatuatges. D'aquests tres casos vaig parlar-ne en tres apunts anteriors publicats fa uns mesos.
Aquests tres indrets es troben en les proximitats de la Porta de Serrans. I dos d'ells, els de la Fundació universitària i la tenda de tatuatges, es troben a la mateixa illa de cases, que ha resultat ser extraordinàriament prolífica, ja que. a més a més. en ella els arqueòlegs han trobat, entre d'altres restes de diverses èpoques, el que sembla ser un moll d'atracada de vaixells de l’època tardo-romana, en una època en què el Túria era navegable.


Fa uns dies vaig poder parlar amb l'encarregat d'una tenda de lloguer, reparació i restauració de bicicletes noves i antigues, situada precisament en aquesta mateixa illa de cases, l'entrada de la qual està al carrer de les Roques.
L'encarregat, molt amablement, em va permetre entrar a la tenda, on vaig poder veure i fotografiar un llenç de la muralla islàmica que es troba al fons de la mateixa, i que també es perllonga per una xicoteta cambra annexa de la mateixa tenda i que és utilitzada per guardar eines i recanvis de les bicicletes.
El tros de llenç de muralla que vaig observar en aquesta botiga és exactament el mateix que es pot observar a la botiga de tatuatges situada a la plaça dels Furs. En tots dos casos estem veient el mateix mur, però el de la tenda de tatuatges correspon a la part d’intramurs (la qual donava a l'interior de la ciutat), i el de la tenda de bicicletes correspon a la seua part exterior, què donaria al raval de Roters situat extramurs de la ciutat islàmica.
Sense dubte, tota una curiosa i interessant troballa.


Hi adjunte un parell de fotografies que mostren la localització exterior d'aquesta tenda, i la muralla que vaig poder fotografiar al seu interior:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars