Cercar en aquest blog

dijous, 3 d’agost del 2017

LA PORTA DE LA MURALLA QUE COMUNICAVA VALÈNCIA AMB EL SEU CIRC ROMÀ

En un apunt anterior havia parlat de l'existència de les ruïnes d'una torre romana al carrer Salvador, entre d'altres troballes, què els arqueòlegs havien confirmat que formava part del sistema defensiu de la porta septentrional o Porta Saguntina de la València romana, per la qual entrava la Via Augusta a la ciutat.

Aquella València, o millor dit "Valentia", com totes les ciutats romanes, estava formada per dos carrers principals que es creuaven entre si: eren el Cardus maximus i el Decumanus maximus.
En els extrems d’aquests carrers s'obrien quatre portes en la muralla: la Saguntina (la que se situava al carrer Salvador), la Sucronense, la Celtiberia i la del Mar.


Tal com vaig assenyalar també en un altre apunt anterior, fa uns anys els arqueòlegs municipals van descobrir en els fonaments d’una casa del carrer de les Avellanes 14, un llenç de la muralla romana de diversos metres de longitud, en què es va descobrir una obertura que els va fer pensar que podia tractar-se d'una altra de les portes, probablement la porta est o porta de la Mar, tot i que també s'ha especulat que poguera ser la porta Sucronense, la porta sud, anomenada així perquè és la que estava orientada cap a Sucro (l'actual Alzira).
De tractar-se, com així sembla, d'una de les quatre portes de la muralla romana de Valentia, el que és segur és que aquesta porta seria la utilitzada pels habitants de la ciutat per accedir a una de les grans fites que va tindre la València romana de l'època imperial: el Circ romà.


Un Circ amb unes grans dimensions (modestes, però, si les comparem amb les d'altres grans ciutats de l'imperi romà), que parla de la gran importància que va tindre la ciutat entre els segles II i V després de Crist, època en què estigué en us el Circ romà.
De les característiques d'aquest Circ romà de València en parlaré en el següent apunt que hi publicaré.


Ara hi adjunte una fotografia on es pot observar el llenç de muralla i la porta que donava accés al Circ trobades al carrer de les Avellanes.
I també hi adjunte una fotografia aèria del centre de València, on està marcat en roig el recinte romà emmurallat, en groc la posició del Circ romà (extramurs de la ciutat), i amb una fletxa groga la posició en la muralla de la porta del carrer de les Avellanes, on podem adonar-nos de la curta distància que hi havia entre aquesta porta i el Circ, la qual cosa ens porta a pensar que seria amb seguretat la que utilitzarien els habitants de la ciutat per accedir al recinte a veure els espectacles que allà es produirien:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars