Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

HA SOBREVISCUT ALGUNA COSA DE L'ANTIGA "TORTADA" DE LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT?

En l'apunt anterior havia parlat del disseny que va tindre la plaça de l'Ajuntament de València entre els anys 1933 i 1961, aquella famosa "tortada" dissenyada per qui va ser durant molts anys arquitecte municipal de la ciutat, Javier Goerlich.
Aquell disseny va ser eliminat completament en la reforma que es va realitzar a principis de la dècada de 1960. Una pregunta que ens podriem plantejar és la de què va ser de les seues fonts i de les seues columnes, de tots els abundants elements decoratius que l'adornaven en superfície i en subterrani Mercat de les Flors.

Res es va saber d'ells durant molts anys després de conclosa aquella reforma que els va eliminar. Però amb el pas del anys alguns d’aquells elements han anat apareixent de manera "misteriosa" en diferents i dispersos indrets de la ciutat.
Fins ara, i que jo tinga coneixement, no ha aparegut cap d'ells en els Jardins de Vivers, tradicional receptor d'elements arquitectònics que s'han anant desmuntant de diferents immobles històrics que han anat desapareixent de la ciutat.
No obstant això, per exemple la font que ocupava el centre de l'òcul del seu Mercat de les Flors la podem trobar a hores d'ara situada en un xicotet jardinet situat al Pla de Saïdia. En un apunt anterior que vaig publicar fa uns mesos parlava d'ell.


En un altre apunt vaig parlar també d'un fragment d'una de les columnes de la columnata que envoltava aquesta font que va ser descoberta en un altre jardinet que es troba a l'Avinguda del Cid, en el límit de València amb Mislata.


Però si passegem per l'Avinguda del Regne de València podrem trobar-nos la sorpresa de localitzar altres cinc columnes més, ara completes, de l’esmentada columnata que es trobava al subterrani Mercat de les Flors, formant part d'un monument fet als Maulets instal·lat l'any 1994.
Pel que es veu, aquella famosa "tortada" de Goerlich se la va “menjar” aquell ajuntament el 1961, però sembla que algunes de les seues "molles" van poder sobreviure i ara les podem trobar disperses arreu de la ciutat.
Qui sap, potser encara puguem trobar-ne algunes més...


Adjunte a l’apunt un parell de fotografies, una de l’antiga columnata de la “tortada”, i l’altra del monument als Maulets, on s’hi poden apreciar aquelles antigues columnes de la plaça de Goerlich:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars