Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

VALÈNCIA, CAPITAL DE LA REPÚBLICA ESPANYOLA. A ON VAN INSTAL.LAR-SE ELS MINISTERIS DEL GOVERN?

Continue amb el segon de la sèrie d'apunts dedicats a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.
La decisió del llavors president del govern de la República Francisco Largo Caballero de triar València com la nova capital de la República va suposar traslladar des de Madrid totes les institucions i dependències de l'Estat.

A l'hora d'instal·lar els diferents ministeris i organismes del govern, es va recórrer a l'ocupació de diversos palaus nobiliaris o de gent adinerada de la societat valenciana, que o bé van ser confiscats als propietaris que s’en havien anat per posar fora de perill les seues vides, o bé van cedir les seues propietats per a aquest fi.
Possiblement, sense saber-ho, en nombroses ocasions passejant per València haurem passat per davant de la que va ser seu d'algú dels ministeris de la II República espanyola, testimonis ara muts d'una extraordinària activitat de govern que es va produir a València entre novembre de 1936 i octubre de 1937, mentre el Cap i Casal va ser el centre de l'activitat política, institucional, administrativa i cultural de l'Estat espanyol.
Però, on van estar ubicats els ministeris a València?

El Ministeri de la Presidència va estar a l'actual Palau dels Borja, l'actual seu de les Corts Valencianes.
El Ministeri de la Guerra al carrer Pintor Sorolla, en els Palaus de Penalba i de Pescara.
El Ministeri d'Hisenda en el desaparegut Palau de Moróder, a la plaça de Tetuan.
El Ministeri de Governació al carrer Samaniego, al Palau del Baró de Llaurí.
El Ministeri de Telecomunicacions a l'edifici de Correus de la plaça de l'Ajuntament.
El Ministeri de Treball al Palau de la Caixa de Previsió Social, el conegut com "Casa del chavo".
Els Ministeri d'Agricultura i de Justícia s’ubicaren en sengles palaus del carrer Cavallers, llavors carrer Metal.lúrgia, 
El Ministeri d'Instrucció Pública va estar a la Plaça d'Alfons el Magnànim, aleshores plaça d’Ausiàs March.

En les fotografies que adjunte a l'apunt, una correspon a un dels edificis on va estar ubicat el Ministeri de Sanitat i Assistència Pública, el Palau de Marquès de Campo, a la plaça de l’Arquebisbe. la seua titular durant uns mesos va ser Federica Montseny, que quan va ocupar el ministeri en aquest edifici va esdevenir la primera ministre femenina que hi va haver a Espanya i a Europa, fet poc conegut i que cal destacar. Després d'ella, van haver de transcórrer altres 47 anys perquè una altra dona fora la titular d'un altre Ministeri a Espanya. Va ser concretament l'any 1981, quan Soledad Becerril va ser nomenada ministra de Cultura del govern d'UCD de Calvo Sotelo.

La segona de les fotografies correspon a un ministeri de nova factura que es va crear durant la guerra: el Ministeri de Propaganda. Va ser el Govern de Largo Caballero el que va substituir l'antiga Oficina de Propaganda per un nou Ministeri de Propaganda. La seua ubicació va ser la de l'edifici de la Caixa d'Estalvis. En la curiosa composició fotogràfica que hi adjunte es pot veure des d'una mateixa perspectiva aquest edifici en l'actualitat i quan va ser Ministeri:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars