Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

QUÈ HI HAVIA ABANS, ON ARA ESTÀ EL TEATRE OLYMPIA DE VALÈNCIA?

En novembre de 2016 es van celebrar els actes que han commemorat el centenari d'un dels teatres més emblemàtics que ha tingut València: el Teatre Olympia, situat al carrer de Sant Vicent Màrtir, ja dins de Ciutat Vella. Per això he cregut oportú explicar en aquest apunt una cosa que potser molts desconeixen sobre el lloc en què des de fa 100 anys s'assenta aquest teatre.
Que hi havia en aquest lloc, abans que es construira l'Olympia?

La resposta a aquesta pregunta té molt a veure amb l'antiga mancebia de València, un lloc que fou considerat durant diversos segles com la ciutat-bordell més famosa i de més "prestigi" de l’Europa medieval i també moderna, fins que va desaparèixer.
Era l’anomenada "Pobla de les Fembres Pecadrius", una mena de "barri roig” de la València medieval (per traçar una analogia amb el famós barri roig d'Amsterdam), reconegut com a tal fins i tot per nombrosos viatgers que van conèixer la ciutat durant aquells segles.
En un futur article tractaré amb més detall aquest interessant tema, el de la famosa antiga mancebia de València.

Aquell bordell va ser fundat l'any 1321 pel Rei Jaume II el just, i uns anys més tard, el 1345, el Consell General de la Ciutat de València va acordar la construcció d'una casa per albergar a les prostitutes que volgueren abandonar la professió.
Va ser una dama devota de l'Ordre Tercera de Sant Francesc la que va fundar una casa per a les prostitutes, que en primera instància va ser coneguda com "Casa de les Penedides", i que desprès va acabar sent el Convent de Sant Gregori regit per religioses, tenint com a funció l'acolliment de les dones "penedides" del bordell.
Però la puritana societat d'aquella època seguia escandalitzada per la libèrrima vida d'aquelles pecadores, per la qual cosa a mitjans del segle XVI va ser costum que les arreplegaren amb motiu de les festivitats santes.
Primer va ser per Setmana Santa, i després amb cada festa relacionada amb la Mare de Déu. El dia abans de la festivitat les dones eren reunides en el bordell, per conduir-les ordenadament en processó pels carrers de la ciutat al lloc de la retirada, que era precisament el Convent de penedides de Sant Gregori.

Com podreu imaginar, l’espectacle que s’organitzava pels carrers per a on passava la processó de les prostitutes era digne de ser vist, per la qual cosa molts ciutadans, sobretot homes, es citaven per no perdre’s el trasllat de les dones, un autèntic "espectacle". Una volta arribaven al Convent, situat on ara està l'Olympia, a les dones se'ls impedia eixir al carrer, i per mitigar el seu oci durant les hores o dies que duraven les festivitats, se les s'entretenia amb xarrades religioses, buscant a través de l'oració el seu penediment de la vida que portaven.

Amb la desamortització de Mendizábal el Convent de Sant Gregori va ser convertit en presó. Com a curiositat cal dir que en aquesta presó va estar reclòs dues vegades l'escriptor valencià Vicente Blasco Ibáñez. Cada vegada que tenia problemes amb la Justícia, arran dels seus insolents articles periodístics, Blasco Ibáñez era enviat a Sant Gregori, encara que sempre va quedar en llibertat pocs dies desprès.
Amb la construcció de la presó Model l'any 1903, la funció de Sant Gregori com a presó deixà de tindre sentit, per la qual cosa uns anys mes tard el famós convent va ser enderrocat i al seu lloc va sorgir el 1915 el magnífic edifici postmodernista actual de l'arquitecte Vicente Rodríguez Martín, on a hores d’ara s’ubica el Teatre Olympia.

Adjunte a l’apunt una vista de l'antiga façana del Convent de Sant Gregori desaparegut, i una altra de l’actual edifici on es troba el Teatre Olympia:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars