Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

EL TEMPS EN QUÈ EL RIU TURIA PASSAVA PER LA PLAÇA DE TETUÁN DE VALÈNCIA

La ciutat de València s'assenta sobre una faixa costanera que ha estat modelada a través del temps per l’acumulació de sediments aportats pel riu Túria en la seua desembocadura al mar. 

La València sobre la qual es van assentar els primers romans fa 22 segles es trobava sobre una terrassa fluvial, les vores de la qual han estat fixades pels arqueòlegs després d'analitzar la posició de sengles embarcadors, un tardoromà situat al costat de la Porta de Serrans, i altre probablement islàmic situat al costat del Convent de Sant Domingo.
Aquest fet, juntament amb els anàlisis fets del registre sedimentari, ha permès suposar que l'eix definit per la plaça de Tetuan i el carrer Navarro Reverter era un llit de riu conegut històricament com Rambla de Predicadors, per la qual circulava un xicotet braç del riu Túria en l'època romana. Al centre de la menuda illa que formaria aquest braç se situaria l'actual Convent de Sant Domingo, l’antiga Capitania General de València. Una mena d’ “Îlé le la Cité” de Paris, on es troba l’església de Notre Dame.


Adjunte a l’apunt un plànol on s'observa la posició de la ciutat romana, situada al centre d'una illa fluvial del Túria, i a on he marcat amb un quadrat roig la situació de l’esmentat braç i illa del Túria, on a hores d'ara es situarien la plaça de Tetuan i el Convent de Sant Domingo:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars