Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

RETROBADA LA DESAPAREGUDA SEGONA PORTA GÒTICA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA?

Si passegem donant una volta sencera a la Catedral de València, no pot deixar de sorprendre'ns el fet que, sent un monument religiós d'estructura completament gòtica, trobem en les seues tres portes tres estils arquitectònics completament diferents, la qual cosa podem qualificar de curiós eclecticisme que fa de la Catedral de València un cas únic i un monument de gran valor històric i arquitectònic.

La primera porta de la Catedral en ser construïda va ser la Porta romànica, al segle XIII. Una porta feta en un període en què el gòtic era ja predominant a tot Europa, però en què l'art romànic, ja en desús en el continent, encara gaudia de prestigi a la Corona d'Aragó. Per aquest motiu la primera porta de l’edifici va ser realitzada en estil romànic.

A la porta romànica li va seguir cronològicament la porta gòtica, aproximadament un segle més tard. I a aquesta la porta barroca ja al segle XVIII. Cada porta era representativa de l’estil predominant en el temps en què va ser construïda.

Però en el lloc on es va fer la porta barroca ja hi havia una porta prèvia que donava entrada a la Catedral per aqueix indret. I aquesta seria, amb completa seguretat, una porta gòtica, ja que es va construir al segle XV just quan es va ampliar la nau de la Catedral per integrar en el conjunt catedralici a la Sala Capitular (hui Capella del Sant Calze) i al campanar del Miquelet, que s'havien construït anteriorment exemptes del cos de l’edifici.
La pregunta que ens poder fer es perquè es va construir una porta barroca a on ja hi havia una porta gòtica més antiga? 

La raó cal buscar-la en el fet que en el segle XVIII l'estil gòtic estava molt desprestigiat. La paraula "gòtic" prové del mot "got" (godo), que eren els pobles bàrbars del nord. Així doncs, la porta barroca venia a substituir una porta "bàrbara" que no era ja del gust d'aquella època.
La pregunta que els historiadors sempre s'han fet és la de quin aspecte tindria aquella desapareguda porta gòtica que s'ubicaria exactament a on ara hi ha la Porta dels ferros, mirant a la plaça de la Reina.
No existeixen gravats d'època d’aqueixa porta, per la qual cosa és impossible poder imaginar-la.
Durant els treballs de restauració del passadís d'accés a la Capella del Sant Calze i de la façana gòtica que dóna a la plaça de la Reina, que van acabar el 2014, l'arquitecte conservador de la Catedral i responsable d'aquesta restauració, Salvador Vila Ferrer, va trobar indicis, no només per endevinar com era aquella desconeguda porta gòtica, sinó per saber a on es troba a hores d’ara.

Segons les evidències trobades per Salvador Vila, la porta gòtica no es va destruir quan es va construir en el seu lloc la nova porta barroca, sinó que es va desmuntar i es va traslladar pedra a pedra precisament fins a l'entrada a la Capella del Sant Calze. Aquesta porta era poc visible fins que va acabar l’esmentada restauració, ja que es trobava fins llavors recoberta per una gruixa capa de pintura i de brutícia.

Hi adjunte un enllaç a un reportatge de poc més de quatre minuts fet per DocumentArt per a l'arquebisbat de València, on es pot escoltar a l'arquitecte de la Catedral parlant de la restauració, i a on es poden apreciar alguns detalls de la porta d'accés a la Capella que ell considera que pot tractar-se de la predecessora de la Porta dels ferros. 
Ací teniu l’enllaç, per a què pugau veure-ho:https://www.youtube.com/watch?v=xXNyJKOirao

Adjunte a l’apunt la fotografia d'una maqueta de com era la Catedral abans de la reforma en què va construir-se la porta barroca, on hi he encerclat en roig l’antiga porta gòtica. 
Hi adjunte també una fotografia d'aquesta porta, que podria ser la predecessora de la porta barroca, ara situada a l’entrada de la Capella del Sant Calze:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars