Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

PERQUÈ LA PORTA BARROCA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA ESTÀ GIRADA?

Si passegem per davant de la Portada barroca de la Catedral de València, i ens allunyem una mica per poder observar-la amb mes perspectiva, possiblement ens cridarà l'atenció el fet de què es trobe com "girada" o "torta" respecte al camp visual que s'obté mirant-la des de la plaça de la Reina.
Els ciutadans de València ja estem acostumats a veure-la així des de sempre, però és aquest un detall que crida poderosament l'atenció d’alguns dels turistes i visitants de la ciutat. 

Sense anar més lluny, fa unes setmanes vaig poder escoltar a uns turistes estrangers, italians per més senyes, que es trobaven davant d’aquesta Portada, admirats per la seua bellesa però sorpresos perquè els resultava incomprensible la manera en què s’hi trobava orientada. Amablement, i desprès de demanar-les permís, em vaig ficar en la seua conversa per donar-les una explicació sobre el perquè d'aquesta peculiar orientació, la qual cosa em van agrair quan finalment van entendre-ho.
Però, perquè la Porta dels ferros de la Catedral està girada respecte a la perspectiva que s’obté vista des de la plaça?


Aquesta portada, la darrera construïda de les tres que té la Catedral, va ser acabada de construir l'any 1738.
En aquella època l'actual plaça de la Reina no existia amb les dimensions en què ara la coneguem, ja que l'aspecte que té a hores d’ara es va acabar de configurar ja ben entrat el segle XX.
Aquella Portada es va construir en l'antiga plaça del Miquelet, en un espai físic molt reduït encotillat entre la torre del Miquelet i la Sala Capitular.
La seua construcció va constituir tot un exercici de virtuosisme per poder aconseguir l’efecte de grandiositat que es cercava, però que només s’apreciava en tota la seua magnitud quan s'arribava a la fi d’un carrer que encarava frontalment aquesta Portada, el carrer Saragossa, actualment ja inexistent, en haver estat enderrocades les illes de cases que es situaven davant de la façana de la Catedral. El seu nom, Saragossa, va donar durant un temps, com a record, nom a l'actualment coneguda com a plaça de la Reina.


Així doncs, aquell magnífic efecte visual que s’aconseguia en arribar a la Portada des d’aquell carrer, va desaparèixer totalment quan es va completar la configuració actual de la plaça, quedant la seua orientació com un anacronisme que es advertit per alguns visitants de la ciutat.


Hi adjunte sengles fotografies tretes del magnífic bloc de “La Valencia desaparecida”, on s’hi pot apreciar molt bé aquesta diferència de perspectiva de la Porta dels ferros entre el “abans” i el “desprès” de la desaparició del carrer Saragossa:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars