Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

PERQUÈ ÉS DIFERENT EL COLOR DEL REMAT DE LA TORRE DE LA LLOTJA?

Si passegem per davant de la Llotja de la Seda, i ens fixem en el remat de la seua torre (mirant-la "amb ulls curiosos"), de segur ens cridarà l'atenció el fet de veure una tonalitat de la pedra bastant diferent de la de la resta del monument, molt més fosca.
A què és degut això?

La torre de la Llotja va ser finalitzada a finals del segle XV. 
Però el seu disseny original, encara que ens puga semblar sorprenent, no comptava ni amb els merlets ni amb les tres gàrgoles que podem observar actualment en el seu remat.
La raó és que aquest remat emmerletat va ser afegit per l'arquitecte Antoni Ferrer i l'escultor Jose Aixá Iñigo quatre segles després de què la torre estiguera acabada, entre els anys 1896 i 1900, ja que originalment la seua terrassa era plana, sense afegits.
De fet, la magnífica escala de cargol que puja a la terrassa de la torre, realitzada per Pere Conte, tenia inicialment 110 graons, però durant aquesta reforma de finals del XIX es va elevar fins als 142.
Els nous blocs de pedra col.locats apareixen més clars que els de la resta de l'obra antiga, en ser molt més nous.


En endavant, quan ens mostren una fotografia o un gravat antic de la Llotja, podrem endevinar si és anterior o no a l'any 1900 simplement observant el color del remat de la seua torre.


Hi adjunte un parell de fotografies de la Llotja, presses abans i desprès de l’any 1900, on s'hi poden evidenciar la diferència de tonalitat esmentada i la manca del remat en el disseny original de la torre:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars