Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

UN ANTIC BARRI DE PESCADORS SITUAT AL CENTRE HISTÒRIC DE VALÈNCIA

Si passegem pels voltants del bell edifici modernista de Correus, probablement molta gent desconeix que ho estarem fent per un indret en què, des de poc desprès de l'entrada a la ciutat de les tropes del rei En Jaume I en el segle XIII, i durant més de set segles, va estar situat el barri de pescadors de la ciutat de València.
Un dels carrers de la zona, precisament una de les artèries més importants del centre de la ciutat, ens dóna una pista sobre això només amb esmentar el seu nom: el carrer de les Barques.

Perquè, malgrat les diverses i dispars interpretacions que n'hi ha sobre el origen del seu nom, el nom de "les Barques" es deu al fet que era el carrer per a on els pescadors de la ciutat traien les seues barques en direcció al mar, travessant desprès l'antiga porta de la Mar de la muralla medieval.

El barri de pescadors del Cap i Casal es va crear com un barri "ex novo", és a dir, de nova planta, sobre uns terrenys que el propi Jaume I va concedir a 500 mariners després de la seua entrada a València.
Allà vivien, construïen les seues barques i preparaven les seues xarxes de pescar els pescadors de la ciutat, tant per a la pesca a la mar com a l'Albufera, a la qual llavors hi accedien pels canals que la comunicaven des del raval de Russafa.
Però el major desenvolupament posterior d’aquesta activitat en els poblats marítims, i la degeneració progressiva que va sofrir el barri per l'aparició de la prostitució que es va produir als seus carrers des de què es va tancar la mancebia de València (situada durant diversos segles en les proximitats del carrer Corona del Carme), van fer que les autoritats municipals prengueren la decisió de procedir a la seua total demolició l'any 1907.
Amb el pas del temps, sobre el seu solar aquesta zona ha esdevingut una zona bancària i comercial de primer ordre amb bells edificis modernistes, que és el que podem trobar actualment.
El nom de "carrer de les Barques" és el mut testimoni de tot els que ens queda ara d'aquell barri.

Adjunte a l'apunt un plànol antic, on s'hi pot veure l'antic barri de pescadors complet, i una fotografia de principis del segle passat, presa des de la plaça d’Emilio Castelar (actual plaça de l'Ajuntament), on hi he enquadrat en roig la façana de cases d'aquest barri que donaven a la plaça. I per poder situar-vos millor, he marcat amb una fletxa groga la confluència del carrer de les Barques amb la plaça:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars