Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

UN AQUELARRE EN LA PORTA DE LA LLOTJA

Si passegem per la plaça del Mercat, seguint per la vorera de la Llotja, podrem admirar la seua magnífica façana gòtica i la seua porta principal. Una porta per la qual, amb seguretat, molts de vosaltres haureu entrat a l'edifici moltes voltes, però en la que, probablement, vos haurà passat desapercebut un curiós detall: l'escena d'un aquelarre.

En el timpà d'aquesta porta, a la qual s'hi accedeix pujant per una escala, es pot veure la talla en pedra d'una Mare de Déu amb el xiquet, envoltada de dos àngels. Però si ens fixem just baix de la imatge de la Verge, trobarem un conjunt escultòric que representa una estranya escena que a primera vista ofereix una difícil interpretació.
Si ens fixem bé en aquesta conjunt, hi veurem bruixes amb graneres en un ritual que clarament podríem identificar amb un aquelarre. 


Des del segle XIV es té constància de l'existència de la bruixeria a València, com s'aprecia en alguns dels sermons de Sant Vicent Ferrer i en les actuacions de la Inquisició. És interessant assenyalar el detall que les bruixes es troben sota la Verge, la qual cosa vol simbolitzar el fet que només ella és l'única dona que, amb la seua puresa i intercessió, pot salvar-les.


Adjunte a l’apunt un parell de fotografies on podeu localitzar fàcilment l'escena de l’aquelarre de la Llotja:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars