Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

LA DESAPARICIÓ DEL CLAUSTRE NEOCLÀSSIC DEL PILAR DE VALÈNCIA

Si passegem pel carrer Guillem de Castro en direcció cap a les torres de Quart, a poc de passar la confluència amb el carrer de l'Hospital observarem a mà dreta un solar tapiat. Sobre les parets que hi ha dins d'aquest solar s'observen clarament les traces del que va haver de ser un antic claustre, tal i com assenyale en una de les fotografies adjuntes.
I així és. Es tracta de l'antic claustre neoclàssic de la parròquia del Pilar, fundada primitivament com a convent dominic en 1618. 

Les obres de l'actual convent es van iniciar l'any 1638, i van ser realitzades quasi íntegrament en maçoneria i maó, a excepció de la portada que està realitzada en pedra.
De la imatge del plànol del Pare Tosca, que adjunte també a l'apunt, es pot apreciar que comptava amb un claustre de dos pisos, horta i una torre diferent de la que actualment coneixem, quedant tot el conjunt pegat a la mateixa muralla gòtica de la ciutat.





L’any 1835, a causa de la desamortització de Mendizábal, els religiosos foren expulsats del convent, quedant convertit en 1843 en hospital militar i caserna d'intendència. El pati del claustre va passar a ser pati d'Armes, i les seues estades dels pisos superiors s'habilitaren per instal·lar a les diferents Companyies que formaven l'Agrupació d'Intendència nº 3.
Al pati posterior, la façana del qual donava al carrer de l'Hospital, es van instal·lar quadres per als animals de tir, i quan aquests van ser suprimits en el servei, va servir com a garatge per a cotxes i camions.


La caserna va deixar de funcionar l'any 1960, quan va ser traslladada a la de Sant Joan de Ribera a l'Albereda. Perdut el seu ús militar, en comptes de procedir a la seua restauració, inexplicablement el Ministeri de Defensa va decidir enderrocar-lo el 1964, requalificant-se part de la parcel·la per construir habitatges per a membres de l'exèrcit, que corresponen a les que podem observar a hores d’ara als carrers Guillem de Castro i Hospital, just enfront del jardí de l'Hospital.
D'aquell enderroc es va salvar només l'Església del Pilar i una estada de l'antic convent que recau a l'actual plaça del Pilar. Però malauradament, el claustre neoclàssic va desaparèixer per sempre de la memòria de la ciutat. Ja només ens queden les seues fotografies.


Hi adjunte una fotografia d’aquell claustre, i un altra pressa l’any 1964 quan s’estava procedint a la seua demolició:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars