Cercar en aquest blog

dissabte, 5 d’agost del 2017

EL CONVENT DE SANT DOMÈNEC, UNA JOIA HISTÒRICA I ARQUITECTÒNICA MOLT DESCONEGUDA

Passejar pel centre històric de València, i fer-ho “amb ulls curiosos”, visitant els nombrosos edificis històrics, civils i religiosos, que omplin la ciutat, resulta sense dubte una experiència altament gratificant per a qualsevol persona ansiosa de conèixer l'arquitectura i l'art d'aquesta ciutat.
La raó d'això és perquè en el nostre deambular pels seus carrers i places trobarem mostres arquitectòniques excepcionals de tots els estils esdevinguts en els últims set segles, com ara en claustres, en salons, en capelles, en patis senyorials, en façanes, etc... de nombrosos edificis. 
Però, sense cap dubte, en cap d'ells trobarem una concentració d'elements arquitectònics i de història tan valuosa i impressionant com la que podrem trobar en el Convent de Sant Domènec, l’antic Convent de Predicadors, un conjunt situat a la plaça de Tetuan. Un edifici militar que antigament era seu de la Capitania General de València.
I perquè dic això?

Perquè aquest conjunt arquitectònic compta amb elements tan excepcionals com una extraordinària Sala capitular gòtica, predecessora de la mateixa Llotja de València, una Capella gòtica amb una excepcional volta de creueria estavellada única en el seu gènere, un admirable Saló del tron i mausoleu renaixentista, i tres claustres, tres ni més ni menys, un gòtic, un altre renaixentista i un altre neoclàssic. I un d’ells, el claustre gòtic, una autèntica joia del gòtic flamíger del segle XIV.

Però si la seua importància artística i arquitectònica realment impressiona, no impressiona menys la seua transcendència històrica. Perquè la primera pedra d'aquest Convent va ser col·locada pel mateix rei en Jaume I l’any 1.239. 
Però és que, a més a més, al llarg de la seua història personatges transcendentals en la història de l'antic Regne de València van estar molt relacionats amb ell, com ara Sant Vicent Ferrer, Sant Lluís Bertran, Joan de Joanes, el Papa Lluna o el Rei Alfons el Magnànim. I també s'hi van celebrar vàries vegades Corts generals del Regne de València en presencia de reis com Pere el Cerimoniós, Carles I d'Àustria i Felip III.

Hi adjunte fotografies de la seua Sala Capitular, del seu Claustre gòtic i de la seua Capella Reial, potser les tres joies més representatives d'aquest magnífic conjunt històric valencià:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars