Cercar en aquest blog

divendres, 4 d’agost del 2017

UNA SOLITÀRIA OLIVERA EXISTENT AL BELL MIG DE VALÈNCIA

Potser quan hem passejat per la històrica plaça del Doctor Collado de València, ens haja passat desapercebut la presència d'una olivera. He de dir que aquesta és, junt a la plantada a la plaça de l'Arbre, l'única olivera que es troba plantada al centre de València.
I no és per casualitat pel que es troba plantada ací. La història d'aquest arbre, o millor dit, la història que representa, es retrotrau en el temps ni més ni menys que set segles.

Tots coneixem la magnífica Llotja de la Seda, o dels Mercaders, de València. Sense dubte, un dels edificis més bells del gòtic civil d'Europa. Però abans de construir-se aquesta llotja, existia a València una altra llotja més antiga que feia la seua funció, la qual es trobava edificada precisament a la plaça del Doctor Collado.
Cal dir que les llotges van ser uns edificis públics que van irrompre a la Corona d'Aragó amb la finalitat de facilitar, entre els mercaders, la contractació de diversos productes derivats de l'agricultura i altres manufactures (grans, olis, teixits ... ). 
Es construïen seguint el mateix esquema: al seu interior oferien una gran sala de planta rectangular sostinguda per columnes.

L'auge comercial que anava tenint la València en el segle XIV, va fer necessària la construcció d'una llotja. Hi ha dubtes sobre la data exacta de la seua construcció, però tot sembla indicar que va ser cap a mitjans de la centúria de 1300. Aquella primera llotja que va tindre el Cap i Casal era de planta senzilla i estava parcialment oberta, és a dir, que responia a la tipologia de loggia italiana (edifici obert per un o més costats, sustentat per arcs o columnes).
El nom amb el que es coneixia aquell edifici era el de Llotja de l'Oli, producte que era el que més es comercialitzava en aquella època.

Però va haver èpoques en què es va emprar per a tot tipus de transaccions mercantils (mel, farina, etc…), sobretot en un temps en què encara no s'havia construït la nova Llotja dels Mercaders.
Al llarg de tota la seua història, aquest centre comercial va tindre una inalterada activitat mercantil i l'exclusivitat del comerç de l'oli a l'engròs. A més a més en aquesta llotja romania l'antic punt de pesatge i mesura pública. 
L'oli era subministrat a les botigues pels arropers i traginers, dependents de la pròpia llotja i de la municipalitat.
Malauradament l'ajuntament de València va acordar el 10 de juliol de 1876, a petició dels veïns dels carrers limítrofs, la demolició d’aquest singular edifici i dels seus contigus per formar una plaça en què s'establiria un mercat de flors. A proposta de l'alcaldia, la nova plaça es va dedicar el 2 de gener de 1878 al metge valencià Lluís Collado, que va ser catedràtic de Cirurgia a la Universitat de València en el segle XV.
En record d'aquella Llotja de l'Oli es va plantar l'olivera que a hores d'ara poder veure a la plaça, el fruit de la qual, l'oliva, ens dóna l'oli que tant es va comercialitzar en aquell històric edifici.

Adjunte a l’apunt una de les poques fotografies històriques existents d'aquella llotja, on podem observar també la façana posterior de l'actual Llotja de la Seda.
Hi adjunte també una altra fotografia actual en què apareix l'esmentada olivera que es va plantar just a l'espai on va estar situada l'antiga llotja de l'Oli a l'actual plaça del Doctor Collado:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars