Cercar en aquest blog

divendres, 4 d’agost del 2017

EL “MIRACLE” DEL 15 D’AGOST AL MIQUELET

Si passegem pel costat del Miquelet i observem la seua esvelta estructura, ens adonarem com des de terra fins a la seua terrassa s’observen quatre cossos ben diferenciats.
Si ens fixem en el segon d'ells, just sobre la Porta Barroca de la Catedral, observarem que presenta una estreta finestra tipus sagetera. De fer és l'única finestra que presenta aquest segon cos de la torre.
L'interior d'aquest segon cos va ser utilitzat en el passat com a refugi per als perseguits de la justícia que s'emparaven sota la protecció de l'església. Se li coneix amb el nom de "la presó", encara que la seua funció, com he dit, era la de refugi.
Consta d'una sala d'amples murs i aspecte llòbrec, amb una única entrada de llum, la de la finestra esmentada.
Però hi ha una sorprenent peculiaritat: l'escassa llum que entra per ella es transforma en un "miracle" cada 15 d'agost, durant la festa de l'Assumpció de la Verge.


La torre de la Catedral registra aquesta data un alineament solar a través d'aquesta finestra, precisament el dia dedicat a la seua advocació. Tots els anys, cada 15 d'agost, el Sol hi incideix verticalment, de manera que la llum penetra cap a l'interior de la sala formant a la zona central del sòl un rectangle lluminós d'una mica de més de tres metres i mig de llarg.


El descobriment d’aquest curiós alineament solar es va produir l'any 2010.
Òbviament aquest fet no és fruit de la casualitat. Perquè la posició i forma de la finestra va ser expressament dissenyada pels mestres d'obra del segle XIV perquè registrara aquest alineament solar, òbviament per retre homenatge a la Mare de Déu en la festa de l'Assumpció.
Vos adjunte un enllaç a un interessant vídeo en què es pot observar aquest fenomen: 
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8Ow1BMpRYHs

Hi adjunte també una fotografia del Miquelet, a on he assenyalat amb un cercle roig la posició de la finestra esmentada, i una altra foto en què es pot veure el fenomen lumínic al dia 15 d'agost:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars