Cercar en aquest blog

divendres, 4 d’agost del 2017

ELS REFUGIATS DEL MIQUELET

Uns apunts enrere vaig parlar del fenomen solar que cada 15 d'agost passa a la Catedral, i més concretament al Miquelet. Un fenomen que és fa visible a l'interior del segon cos de la torre, l'anomenada "presó".

La torre del Miquelet es compon de quatre cossos. La seua construcció es va encetar l'any 1381, però per problemes diversos, relacionats fonamentalment amb el finançament de la seua obra, fins al 1402 no va començar a avançar a bon ritme, sent l’any 1405 quan es va finalitzar el seu segon cos.
Però, quina era la funció d'aquest segon cos del campanar?


Imaginem a Julian Assange, el ciberactivista australià, fundador de WikiLeaks, actualment al seu refugi de l'ambaixada equatoriana de Londres, fora de perill de la justícia sueca que el reclama per diferents delictes. Doncs be, la coneguda com a "presó" de la Catedral al Miquelet no era en realitat una presó, sinó un refugi que es beneficiava d'un fur d'immunitat eclesiàstica, pel qual els fugitius de la justícia podien trobar empara al seu interior, i del qual no podien ser extrets a la força ni castigats amb cap pena, segons un privilegi reial atorgat pel rei en Jaume I el 1265.
Aquest refugi, com he esmentat situat al segon cos de la torre, era una sala llòbrega de forma octogonal voltada, que tenia amples murs i una escassa il·luminació natural, ja que només disposava d'una finestra tipus sagetera cap a l'exterior.
Així doncs, com Julian Assange, aquells refugiats a la torre del Miquelet es beneficiaven d'una immunitat davant la justícia, no diplomàtica com actualment Assange, però sí eclesiàstica.


Adjunte a l’apunt una vista del Miquelet, a on he assenyalat el segon cos de la torre que servia de refugi per als perseguits de la justícia en temps passats:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars