Cercar en aquest blog

divendres, 4 d’agost del 2017

LA CURIOSA PROCEDÈNCIA DE L'ESCALA “GÒTICA” DE LES TORRES DE QUART

Si passegem pel costat de les Torres de Quart, ho estarem fent per un dels monuments més representatius de l'època gòtica de València.

El portal de Quart era una de les dotze portes que s'obrien a la muralla medieval de la ciutat, i van ser construïdes entre els anys 1441 i 1460, segons projecte del què molts consideren que va ser el millor arquitecte (o “mestre pidrapiquer”) del Segle d'Or valencià, Francesc Baldomar (amb el permís de Pere Conte, clar està, el genial arquitecte que va construir la Llotja dels Mercaders).

Si volem pujar per dins de les torres, ho haurem de fer per unes escales d'aparença gòtica i antiga que semblen indicar-nos que són de la seua primera època constructiva. Però res més lluny de la realitat.
Perquè les escales d'accés a les torres van ser construïdes fa tot just quaranta anys, concretament entre 1976 i 1982, quan es va procedir a una restauració general del monument.
Les escales van ser fetes, amb bon criteri, en estil neogòtic, per no desentonar amb el seu estil artístic original.
Però per poder aconseguir la seua aparença d'antiguitat, es van emprar carreus de l'antic Palau de Parcent que havia sigut enderrocat uns anys abans, i del què he parlat precisament en els apunts anteriors.

Definitivament és tot el que ens queda d'aquell magnífic Palau: els carreus de l'escala de les Torres de Quart, i una de les seues Portes que es conserven al jardí de Parcent.

Hi adjunte sengles fotografies d'aquesta escala "neogòtica" de les Torres de Quart:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars