Cercar en aquest blog

divendres, 4 d’agost del 2017

EL FUNICULAR MÉS LLARG D’EUROPA A VALÈNCIA, QUE CREUAVA DE BANDA A BANDA EL LLIT DEL TÚRIA

En anteriors apunts havia parlat de l'Exposició Regional Valenciana celebrada a 1909. Una gran Mostra comercial i industrial organitzada per l'Ateneu Mercantil de València i impulsada pel seu president, Tomás Trénor Palavicino. 
Aquell va ser un esdeveniment que va representar per a la ciutat tota una fita arquitectònica, urbanística i tecnològica.

En un d'aqueixos apunts havia comentat, per exemple, que la primera escala mecànica a Espanya s'havia instal·lat en aquest recinte firal. Però no va ser, ni de bon tros, l'única novetat tecnològica que es va instal·lar a València per a l'ocasió.
Perquè també es va instal·lar un funicular de dues cabines amb el propòsit de passar als visitants de l'Exposició d'un costat a un altre del llit del riu Túria. Aquelles cabines lliscaven penjades d'un cable entre dues torres metàl·liques situades a banda i banda del llit del riu.
La terminal d’arribada es trobava molt a prop de la porta del recinte, just a on actualment podem trobar l'edifici de la Piscina València. Aquest funicular es va conèixer en aquell moment amb l'original nom de "Tramvia aeri", i va ser considerat el més llarg instal.lat a Europa en aquell temps.


Hi adjunte un parell d’interessants fotografies d'aquell "tramvia aeri". En una d'elles he encerclat en groc una de les cabines en el moment que estava travessant el riu:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars