Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

UNA ESTRELA DELS REIS D’ORIENT GRAVADA EN LA PORTA ROMÀNICA DE LA CATEDRAL

Probablement haureu passat moltes vegades per davant de la Porta romànica que dóna a la plaça de la Almonia, i també entrat a la Catedral per aquesta magnífica porta.
Però potser per a molts de vosaltres haurà passat desapercebut un interessant i curiós "graffiti" d'una estrela gravada en un carreu que es troba just al costat de la porta esquerra (entrant a la Catedral), aproximadament a l'alçada del cap d'una persona, en el tros de paret existent entre els brancals (les columnes) i la pròpia porta.

En les fotografies que hi adjunte podeu veure aquesta estrela i localitzar-la sense cap dificultat.
Però, què és i que representa aquesta estrela?

Aquest gravat podria ser una marca feta per un dels picapedrers que va construir la Porta romànica allà pel segle XIII. Un pictograma d'una estella de cinc puntes, a la qual probablement amb posterioritat algú li va dibuixar una cua potser per voler representar l'estrela dels Reis d'Orient.
En estar el gravat en un costat del carreu, i no en el seu centre, a mi em sembla que, més que una marca per poder comptabilitzar el nombre de carreus treballats (per posteriorment poder cobrar-los), probablement el picapedrer va voler plasmar la seua pertinença a algun gremi o fer palès algun signe d'origen esotèric.

Probablement mai sabrem amb certesa el seu significat, però ací ens queda aquest curiós testimoni en forma de "graffiti" que ha perdurat al llarg de quasi vuit segles en la porta de la Catedral de València.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars