Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

LA CURIOSA HISTÒRIA DE LA FALSA FAÇANA DE EL CORTE INGLÉS

Si passegem per davant de la façana dels grans magatzems d'El Corte Inglés, a la confluència del carrer Pintor Sorolla amb el Parterre, i mirem amb atenció una façana que la separa d'un edifici que hi ha al seu costat, potser ens sorprenguem en veure una cosa que en castellà té un nom curiós i molt específic: "Trampantojo".
Però, què és un "Trampantojo"?

El diccionari defineix aquesta paraula com "una tècnica pictòrica que intenta enganyar la vista jugant amb l'entorn arquitectònic, la perspectiva, l'ombrejat i altres efectes òptics i de fingiment, aconseguint una "realitat intensificada" o una "substitució de la realitat". També s'utilitza el terme "il·lusionisme".
De què n’estem parlant exactament?
Ara a continuació explique ràpidament la història. 


En l'apunt anterior, en parlar de l'històric Convent de Santa Caterina que va haver de ser enderrocar per construir aquests grans magatzems en l'any 1970, no vaig esmentar que al costat d’aquell Convent hi havia un altre edifici que completava l'illa de cases sencera a on El Corte Inglès anava a establir-se per primera volta a València: el palau del Marqués de Castellfort.
Aquest palau era un edifici amb una fàbrica original datada en el segle XVI. En el seu interior, tot i les grans modificacions realitzades durant les primeres dècades del passat segle, encara es conserven uns arcs renaixentistes originals de la seua primera època.


Afortunadament el Palau es va salvar de la piqueta, malgrat les ofertes i les pressions que van a haver de suportar els seus propietaris, que de cap manera volien que aquest històric palau fora enderrocat. La seua permanència obligà a canviar el projecte original del centre comercial, què tingue que realitzar obligatòriament un “trampantojo”, un “fake”, es a dir una "falsa" façana que uneix la seua amb la del Palau.
En la falsa façana es van pintar dues finestrals similars als que té el Palau mirant al Parterre, així com també unes motllures decoratives a la part superior i al costat de la cantonada del propi Palau.
Segur que aquesta “falsa” façana, què mostre a la fotografia adjunta, la haureu vist moltíssimes vegades, però potser alguns de vosaltres no havíeu endevinat el seu origen i la seua veritable funció:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars