Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

EL “TIMBRE” DEL MIQUELET.

Existeix una antiga tradició que diu que a la base del Miquelet existia un punt precís, ubicat en una de les seues parets a prop del sol, que colpejant-lo amb una pedra transmetia nítidament el so fins a la "casa del campaner", una mena de "timbre" que, de ser certa la tradició, tindria quasi sis segles d'antiguitat. els mateixos que la pròpia torre campanar.

Els campaners, que com el seu nom indica eren els encarregats de tocar les campanes de la torre de la Catedral, vivien al propi Miquelet, concretament al tercer cos de la torre. De fet hi van viure allà durant segles fins ben entrat el segle XX.
Al sostre de la sala on vivien hi ha un forat per a on pujaven unes cordes fins a les campanes, que tant diàriament com en celebracions especials, el campaner havia de fer sonar.
Aquesta tradició diu que la finalitat d'aquest “timbre” era la d'avisar-los des del carrer del moment en què havien de fer replicar les campanes en celebracions o festivitats religioses especials, coincidint per exemple amb l'entrada o l'eixida de la Catedral dels seguicis religiosos.
Òbviament al campaner, donada la manca de finestres àmplies cap al carrer que tenia la sala on vivia en la torre, li era impossible de veure tot allò que esdevenia a la superfície.
Doncs bé, aquesta tradició s’ha provat com a certa. 


Si ens fixem bé quan passem per davant del campanar, just a la paret que s'enfronta amb la cantonada de la plaça de la Reina amb el carrer dels brodadors, i aproximadament a uns dos metres d'alçada sobre el sol, podem observar una depressió en un dels carreus. Aquesta depressió és l’autèntic "timbre" del Miquelet del què parla la tradició.


La "prova" del seu funcionament es va fer durant el rodatge d'un interessant documental anomenat "Del subsòl al cel, els tresors de la Catedral", que tracta sobre la història de la Catedral de València. Vos recomane el seu visionat. En el minut 15’ podreu observar com funciona aquest "timbre" de més de cinc-cents anys d'antiguitat.
Ací teniu l'enllaç al documental: https://docs.google.com/file/d/0B47TiV1yC3LccDZYZUlYT2Q1V1E/edit?pref=2&pli=1


Adjunte a l'apunt un parell de fotografies de l'esmentat "timbre", que vos permetran localitzar-lo amb facilitat quan passeu pel costat del Miquelet. En una d'elles he assenyalat amb una quadrat groc la seua ubicació exacta:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars