Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

L’ESTRANYA DIÀSPORA DE LES COLUMNES DE L'ANTIC HOSPITAL GENERAL DE VALÈNCIA

En l'apunt anterior havia parlat de les dues columnes medievals de l'antic Hospital General que podem trobar desubicades en dos diferents llocs del centre històric de València.
També hi havia comentat que aquesta desubicació no era exclusiva de la ciutat, sinó que fins i tot havia arribat a algunes localitats de fora de València, com ara l’Eliana i Montcada. 

La història d'aquest espoli del patrimoni històric i arquitectònic medieval i renaixentista de la ciutat és tan curiosa (alhora que indignant), que m'he resistit a no explicar-la en algú dels meus apunts. Ho vaig a fer ara, i ho faré també amb més detall en un proper apunt que seguirà a aquest que ara publique.
Com estava comentant, a la localitat de l’Eliana podem trobar una altra de les columnes de l'antic hospital. Concretament en un jardí de la urbanització Montesol, davant d'una església. I la trobarem rematada per una imatge del Sagrat Cor de Jesús.


La columna va arribar a l'Eliana just després que el 1974 s’enderrocara part de l’antic complex hospitalari medieval, institució que aleshores ja s'havia mudat al seu actual emplaçament a l'avinguda del Cid.
La història, que segons tinc entès va ser reconstruïda per un sacerdot de l’Eliana, diu que a mitjans dels anys 1970 un veí de la urbanització que tenia a la seua dona malalta, va fer la promesa de pagar l'escultura d'una imatge religiosa si la seua dona es recuperava. I així va succeir finalment, per la qual cosa el veí va pagar una imatge del Sagrat Cor de Jesús.
Però, clar, a la imatge li calia una peanya digna. I per això va recórrer a una influent amistat, la del llavors batlle de l'Eliana, Enrique Daries (que va governar el poble entre 1958 i 1979), que aleshores era, a més a més, diputat provincial.
L'alcalde va recórrer a les seues "influències" en la Diputació, propietària dels terrenys on s’havia ubicat l’Hospital, i va possibilitar que, d'alguna manera que desconeguem, una de les seues columnes medievals fora furtada i transportada fins a l’Eliana per servir de peanya a la imatge religiosa que el seu amic havia comprat. Estem davant d'un espoli d’un patrimoni de gran valor històric que és de tots els valencians, i que es va fer servir per satisfer interessos particulars.
Però ací no acaba tota la història, encara n'hi ha més ...


Adjunte a l'apunt una fotografia actual d'aquesta columna i del seu remat de la imatge religiosa que es troba a l’Eliana:




Després de la demolició de part de l'antic Hospital, l'any 1979 es va inaugurar la Biblioteca municipal de València sobre una les seues naus que, sortosament, no va caure sota els colps de la piqueta.
Tres anys després es va realitzar la primera intervenció en els jardins de l'antic hospital i es van reorganitzar les restes arqueològiques existents, bàsicament capitells, fusts i bases de les columnes.
Just en aquell temps, concretament el 1981, una plaça de la localitat de Montcada, la plaça del Quadrat, va ser remodelada. Però un bon dia, de manera completament misteriosa, van aparèixer allà quatre columnes antigues que no figuraven enlloc en els plànols originals de la remodelació.
Uns arqueòlegs de la localitat les van analitzar, i van dictaminar amb seguretat que aquelles quatre columnes no eren del poble. 


Quin era el seu origen i com van arribar fins a Montcada?, es preguntaven els veïns del poble.
A hores d’ara ningú no té una resposta certa a aquestes preguntes. Però la similitud d’aquestes columnes en les seues característiques en quant a forma, mida, tipus de pedra, volutes del capitell, longitud i circumferència dels tambors dels fusts, amb les que es conserven a l'antic Hospital General de València, pareix confirmar que aquest era el seu origen.
Aquesta va ser també la conclusió d'un treball de recerca que va ser realitzat per alumnes d'un Institut d'Educació Secundària de Montcada amb motiu del 30é. aniversari de la remodelació de la plaça del Quadrat.


El 1981 el llavors batlle del poble, Leonardo Margareto, també era diputat provincial. I recordarem de nou que la Diputació de València era la propietària dels terrenys de l’Hospital.
Podem endevinar que les influències de l’alcalde en la Diputació Provincial, igual que va succeir amb les de l'alcalde de l'Eliana del què hem parlat adés, van aconseguir d'alguna manera que es desconeix que quatre de les columnes de l'Hospital de València foren robades i acabaren servint per a completar la remodelació d’una plaça de la seua localitat. Una vergonya...


Hi adjunte una fotografia de la plaça on es poden observar aquestes columnes. I també un detall del treball realitzat pels estudiants de l'institut de Moncada sobre les “estranyes” columnes aparegudes en la plaça del seu poble, i la seua sorprenent "similitud" amb les de l'Hospital General de València:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars