Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

VALÈNCIA VA OBRIR EL PRIMER HOSPITAL PSIQUIÀTRIC DEL MÓN. ON ES TROBAVA?

Si passegem pel històric carrer de l'Hospital de València, potser no tot el món sabrà que ho estarem fent pel carrer que té el prestigi de donar nom i haver albergat l'hospital psiquiàtric més antic del món.

Al segle XIV diverses ciutats europees com Uppsala, Bèrgam o Hamburg, entre d'altres, tenien cel·les especials en els hospitals on tancaven als malalts mentals, però no eren manicomis tal com ara els entenem. Tampoc no hi havia tractament mèdic específic per a aquest tipus de malalts.
En aquella època als bojos se'ls tancava, se'ls castigava o se'ls maltractava perquè se'ls considerava generalment éssers posseïts pel dimoni. Però el destí d'aquests malalts va començar a canviar per primera vegada en la història precisament a la ciutat de València, concretament un divendres 24 de febrer de 1409. 


Aquell dia Fra Joan Gilabert Jofré, un religiós mercedari que va predicar amb Sant Vicent Ferrer, es dirigia a la Catedral de València on havia de predicar el primer sermó de la Quaresma, quan al passar per un indret que alguns situen molt a prop del Portal de Valldigna (del què he parlat en alguns apunts anteriors), va observar com un grup de joves assetjaven i colpejaven a un pobre boig que es trobava al carrer. 

El pare Jofré, commogut per l'escena, va renyir als joves pel seu acte, mentre donava empara al boig i el va dur al seu convent per donar-li refugi i curar-li les seues ferides.
Dos dies desprès, durant el seu Sermó de Diumenge de Quaresma a la Catedral, va parlar del fets amb molta emotivitat i va insistir davant de tots els assistents a la missa en la necessitat de donar ajut als qui patien trastorns mentals i es trobaven pels carrers, evitant la "persecució irracional, tant més cruel com més innocents, impotents i irresponsables en són les víctimes".


Aquella escena del Pare Jofré amb el foll va ser magistralment interpretada i dibuixada per Joaquim Sorolla en 1887 en un quadre titulat "Padre Jofré, defendiendo a un loco", que actualment es troba a la Sala Vella del Palau de la Generalitat Valenciana. 


Hi adjunte un gravat d'aquest quadre, on es pot veure aquesta escena que el pintor situa just al costat del Portal de Valldigna:

Aquell sermó del Pare Jofré dequé de ser molt convincent ja que alguns dels presents en la Catedral, gent de la burgesia de la ciutat amb recursos econòmics (recordem que en aquells dies València començava a ser una ciutat amb una burgesia florent i una gran activitat manufacturera i comercial), van quedar tan impressionats que aquell mateix dia van aportar alguns dels fons necessaris per encetar la construcció d'un hospital per acollir i tractar els malalts mentals que es trobaven abandonats pel carrers de la ciutat.
Poc temps després el Consell General de la Ciutat aprovava la iniciativa. 


L'hospital s’anava a situar en el que havia estat una casa amb hort als afores de la ciutat, al costat de la Porta de Torrent de la muralla cristiana. Aquella porta va passar a ser coneguda des de llavors com la «Porta dels Bojos» o “Porta del Innocents”, i el carrer en la qual tindria la seua entrada principal va ser anomenat Carrer de l'Hospital, nom que perdura a hores d’ara passats més de sis segles de la seua fundació.
Les obres de l’hospital van començar el 9 de maig de 1409, tot just dos mesos i mig després del sermó del Pare Jofré. 


I l'1 de juny de 1410 es va inaugurar el primer hospital manicomi del món amb el nom d’Hospital d'Innocents, Follcs i Orats, sota l'empara de la Verge Sancta Maria dels Innocents. 


Les normes de l'Hospital de folls de València, autoritzades pel Rei Martí l'Humà, indicaven «que el Clavari de l'Hospital poguera recollir per grat o per força els bojos que trobara per la ciutat, no comprenent-se en aquesta mesura els que els seus pares o curadors tingueren tancats». El Clavari o Hospitaler tenia dues funcions: la recollida de bojos per la ciutat i el manteniment del funcionament intern de l'hospital.
Pel que se sap, el tracte als bojos era correcte. El sol fet de tindre els dements en un lloc adequat, protegint-los de la fam, del fred i dels maltractaments, ja era un avanç social molt notable per a aquella època: Però a més a més se'ls dispensava també un tractament específic per a la seua malaltia que girava al voltant de la teràpia ocupacional: els homes en l'horta i les dones teixint.
Molt aviat van aparèixer també els criteris de classificació dels dements, especialment la distinció entre els curables, que eren objecte d'esforços terapèutics, i els incurables, als què se'ls proporcionava l'allotjament i la custòdia.


En 1512 el Consell de la ciutat de València va decidir unir tots els hospitals de la ciutat i va ampliar la seua cobertura als malalts de totes classes i expòsits, passant a anomenar-se Hospital General.


Al segle XV es van obrir manicomis en diverses ciutats de la Península, com ara Barcelona el 1412, Zaragona el 1425 i Sevilla el 1436, entre d'altres, però el de València en 1410 va ser el primer de tots ells, considerat també el primer a obrir-se al món.


Adjunte a l'apunt el plànol d’Antonio Manceli de 1608, on he situat l’Hospital General de València, i una fotografia de la seua Porta gòtica original, que donava al carrer del mateix nom:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars