Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

VALÈNCIA TÉ LA INSTITUCIÓ BENÈFICA EN ACTIU MÉS ANTIGA DEL MÓN. QUINA ÉS?

Si caminem pel carrer Pérez Bayer de València, en passar per la vorera just enfront de la porta d'uns grans magatzems trobarem una xicoteta plaça, la dels Xiquets de Sant Vicent. Allà trobarem una estàtua de disseny modern sobre una peanya que té una placa. L'estàtua és la de Sant Vicent Ferrer, i la placa fa al·lusió a la fundació l'any 1410 per part del Sant d'un col·legi per a xiquets orfes.

En l'apunt anterior havia explicat que, precisament aquell mateix any de 1410, també s'havia obert a València el primer hospital psiquiàtric del món. No van ser les úniques. Altres institucions benèfiques de caràcter social s'obririen també a la València d’aquells anys.
Però, va ser tot allò per atzar o casualitat? De cap manera. 


València, a diferència de la resta de regnes de la Corona d'Aragó, va superar la crisi econòmica dels segles XIV i XV, aconseguint durant el segle XV, el seu segle d'Or, una esplendor econòmica, artística i cultural de primera magnitud.
El Cap i casal es va convertir durant aquest segle en la ciutat més gran i pròspera de la Península Ibèrica.
El Renaixement sorgit a Itàlia va entrar a la península precisament a través de València, que va esdevenir un arquetip de ciutat europea, una gran urbs mercantil i florent en tots els aspectes de la vida social, i entre ells els de l'assistència als més desvalguts i necessitats de la societat.
El Col·legi de Xiquets Orfes de Sant Vicent Ferrer va tindre la seua primera seu prop de l'actual Plaça de Sant Agustí. 

En 1624 Felip IV va donar a la institució l'edifici de l'antic Imperial Col·legi dels Fills dels Moriscs, situat entre els actuals carrers de Colom, Roger de Llúria i Perez Bayer. A partir de llavors el Col·legi va afegir l'adjectiu Imperial a la seua denominació oficial. 

Aquest històric edifici, tan carregat de valor sentimental per a la ciutat, va ser malauradament enderrocat per fer els grans magatzems d'El Corte Inglés. Just enfront de la seua entrada se situa l'estàtua de Sant Vicent que recorda que allà estava situada la que actualment és la institució benèfic-educativa en actiu de més antiguitat del món. Actualment aquesta institució està ubicada a Sant Antoni de Benagéber.


Hi adjunte una vista de l'antic Col·legi derruït que es trobava entre els carrers de Roger de Llúria i Perez Bayer, i una foto de l'estàtua i de la placa que recorda l'antiga ubicació del Col·legi:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars