Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

VALÈNCIA, UNA CIUTAT SENSE MEMÒRIA.

Imagineu-vos un antic país que haguera tingut l'honor de tindre entre els seus llinatges una de les famílies més poderoses d'Europa, en temps en què el vell continent cavalcava entre l'edat mitjana i l'època moderna.

Una família amb un immens poder que es va estendre durant diverses dècades en les esferes religiosa, econòmica, política i cultural arreu del continent.

Una família que va ser modesta en els seus orígens, però que va arribar a tindre dos Papes al Vaticà, el màxim poder religiós en el món cristià, i mes d'una dotzena de Cardenals en poques dècades. I que, a més a més, un altre dels seus membres va arribar a ser canonitzat un temps desprès.
Una família que un dels seus membres va ser clau per resoldre el famós Cisma d'Occident, un conflicte que va tindre el món cristià angoixat i dividit durant molts anys.


Una família que va mamprendre un mecenatge artístic que va abastar a alguns del artistes més universals que ah tingut la humanitat, com ara Leonardo da Vinci, Miquel Àngel o El Bosco, entre d'altres.


Una família que va transformar Roma, què va passar gràcies a la seua influència de ser una ciutat anodina i poc important en italia en una de les ciutats més importants del Renaixement italià.
Una família que va propiciar l’entrada de l'Humanisme a la Península Ibérica a través de la seua ciutat, i que va construir en ella el Palau nobiliari d'estil renaixentista més important de la ciutat.
Una familia sobre la que veus autoritzades han dit que “L’Europa moderna no s’entén sense les seues aportacions”.


Una família sobre la que es va crear per part dels seus enemics i detractors una llegenda negra que investigacions històriques recents han demostrat falses moltes de les acusacions que sobre ella es van formular interessadament.


En qualsevol país normal aquesta família i els seus membres més destacats donarien nom a alguns dels seus edificis més emblemàtics, a la principal plaça de la seua capital o a la més important de les avingudes de la ciutat.
Però parlem de València i de l'antic Regne de València. 


Tota la dedicatòria que li ha donat la nostra ciutat al més poderós i rellevant dels nostres llinatges en tota la nostra història és un xicotet carrer tot just transitat del barri del Carme.
Aquest és tot el reconeixement que la València ha donat a la família més poderosa i influent de la seua història: la família dels Borja.


Una família que va passar ràpidament del context de la història a la de la llegenda negra i d'ací al mite, però que les investigacions històriques més recents que s'estan duent a terme han de tractar de situar en el seu just lloc en la història, alliberant-la d'una vegada i per sempre de la visió interessada que sobre ella ha prevalgut durant segles.

Ací teniu una fotografia del carrer que aquesta insigne familia valenciana té a València. 
Sobren comentaris...
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars