Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

EL CONVENT DE SANT DOMÈNEC, UNA JOIA ARQUITECTÒNICA AMAGADA I DESCONEGUDA A VALÈNCIA.

La ciutat de València té joies arquitectòniques medievals com el gòtic de la Llotja de la Seda, les Torres de Serrans, les de Quart, la Catedral o el Micalet, entre d’altres. 
Té palaus renaixentistes, barrocs i neoclàssics. Edificis i conjunts modernistes molt notables. 

Però probablement cap d’ells pot competir en importància històrica, grandiositat i art acumulat per metre quadrat amb un conjunt arquitectònic que té una extraordinària sala capitular gòtica predecessora de la mateixa Llotja de València, una capella gòtica amb una extraordinària volta de creueria estavellada única en el seu gènere (que es va construir per ser panteó real), un admirable Saló del tron i mausoleu renaixentista, i tres claustres, tres ni més ni menys, un gòtic, un altre renaixentista i un altre neoclàssic. I un d’ells, el claustre gòtic, una autèntica joia del gòtic flamíger del segle XIV.

I no obstant això, tot i estar situat al bell mig de la ciutat de València, aquesta meravella històrica i arquitectònica és una perfecta desconeguda per a visitants i per a la immensa majoria dels mateixos valencians. Estic parlant de l’antic Convent de Predicadors, ara conegut com Convent de Sant Domènec, seu de l’antiga Capitania General de València.

Aquest conjunt històric és, a hores d’ara, seu de l’Estat Major Nacional del Quarter General Terrestre d’Alta Disponibilitat, pertanyent al Ministeri de Defensa, per la qual cosa el seu accés al públic està completament vedat, excepte si es fa amb reserva prèvia i en dies i horaris molt concrets.
Un Convent la primera pedra del qual va ser col·locada pel mateix rei en Jaume l’any 1239, i que durant la seua llarga història ha estat lligat a personatges històrics tan importants per a València com ara Sant Vicent Ferrer, Sant Lluís Bertran, Joan de Joanes, el Papa Lluna o el Rei Alfons el Magnànim. S’hi van celebrar varies voltes Corts generals del Regne de València en presència de reis com Pere el Cerimoniós, Carles I d’Àustria i Felip III.
Però, perquè el convent de Sant Domènech és propietat del Ministeri de Defensa? 
Faig un rapidíssim repàs històric per a explicar-lo. 

L’edifici, que era propietat dels Dominics, passà a mans de l’Estat, en concret del Ministeri de la Guerra, arran de la Desamortització de Mendizabal en 1836. Aquell Ministeri va decidir l'any 1840 que aquest singular edifici històric devia ser seu de la Capitania General de València en 1840. 
I des d’aleshores ençà aquest extraordinari i únic conjunt històric i arquitectònic, testimoni d’excepció de la història de la ciutat i del Regne de València al llarg de més de vuit segles, ha estat amagat i és un perfecte desconegut fins i tot per als propis ciutadans de la ciutat de València.
Vos anime a visitar-lo quan es faça alguna jornada de portes obertes, o concertant visita prèvia.
No vos deixarà indiferents.
Ací teniu algunes fotografies del Convent:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars