Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

EL CARRER DEL TRENCH, EL CARRER PER A VIANANTS MÉS ANTIC DE VALÈNCIA

Durant els darrers mesos s'està suscitant un intens debat entre l'opinió pública de València, com a conseqüència de la política de progressiva extensió de les zones de vianants al centre històric de la ciutat que està duent a cau l'actual govern municipal de la ciutat.

En referència a això, la versió digital del periòdic Las Provincias va publicar fa un tempsr un interessant article en què, fent història, ens assenyalava com allà per l'any 1756 el popular i comercial carrer del Trench va ser el primer a ser pavimentat a la ciutat amb grans lloses (fet que ja vaig assenyalar en un apunt que publiquí fa un temps), i també el primer a ser alliberada del "trànsit" de carruatges i cavalleries (únics elements de transport que existien en aquella època) i ser destinat a l'ús exclusiu de vianants.
És a dir, que aquesta via urbana que accedia a la zona del mercat, va esdevenir aquell 1756 el primer carrer de vianants de València. Fa ni més ni menys que 261 anys!


L'article del diari refereix, a més a més, un altre interessant detall que també vaig tractar en aquesta pàgina fa algun temps: l'origen del seu nom.
La paraula "Trench" procedeix del verb "trenchar" en valencià antic, "trencar" en valencià actual.
Un "trench" era un forat.


L'any 1408 el carrer del Trench estava tancat per un dels seus costats, el més pròxim al mercat, per l'antiga muralla musulmana que envoltava la ciutat. Com que unes dècades abans ja havia sigut construïda la muralla gòtica de València, les autoritats van decidir fer un forat, es a dir un "trench", en aquella muralla musulmana, per tal de facilitar l'ingent pas de persones i carruatges que anaven o venien del mercat.

Aquella vella muralla construïda pels musulmans estava ja desproveïda de tot valor defensiu en estar construïda la muralla cristiana, per tant no hi suposava cap problema fer-li un forat, un "trench".
Per tant, el carrer, que aleshores s'anomenava de la Pelleria, passà a ser conegut popularment com "carrer del trench", pel pas o forat que es va obrir a la muralla. 

I des de llavors fins ara, per més de 600 anys, es coneix aquest carrer, primer popularment i després ja oficialment, amb el nom de Carrer del Trench.

Vos deixe l’enllaç a la noticia. Vos recomane la seua lectura: http://www.lasprovincias.es/valencia-ciudad/201605/16/calle-trench-primera-exclusiva-20160516000539-v.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars