Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

EL "VELL MIQUELET” DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA

En l'apunt anterior havia parlat de les troballes que s'havien produït en el subsòl de la Catedral de València com a conseqüència de la reforma que s'ha estat realitzant en el darrer any i mig al museu catedralici.
Les troballes, datades en diverses èpoques de la llarga història de 22 segles que té la ciutat, han resultat ser principalment romanes, però també de la primera època de la construcció de la Catedral, com ara algunes restes de la seua antiga torre campanar.

La Catedral de València, construïda sobre la que era la Mesquita major de la València islàmica, va ser consagrada al cristianisme pel Rei Jaume I el mateix dia de la presa de la ciutat als musulmans per part de les tropes cristianes el 9 de octubre de 1238. Però no va ser fins l'any 1262 quan van començar les obres de construcció d'una Catedral de nova planta.
La Catedral es va construir bàsicament entre els anys 1262 i 1356. Originalment es composava de tres naus amb tres trams, amb una nau central més ampla i alta que les laterals.


Però l'actual torre de la Catedral, el Miquelet, no va ser començat a construir fins a l'any 1381, finalitzant la seua obra en 1429. Perquè anteriorment la Catedral havia tingut un altre campanar, un "antic" Miquelet que fou construït a cavall dels segles XIII i XIV, i que tenia forma quadrangular, a l'estil dels campanars tardorománics d'aquella època.
La seua localització exacta se situaria adossada al cos de la Catedral a l'actual carrer Barcella, just al costat del pont construït al s.XVIII que uneix el Palau Arquebisbal amb la Catedral. 


Però aquell campanar no reunia les condicions òptimes que desitjaven els Jurats de la ciutat, per la qual cosa van decidir encetar la construcció d'un nou campanar que s’ubicaria a la propera plaça de les Cols.
L'any 1419, ja quasi acabada l'actual torre del Miquelet, es van traslladar les campanes del vell campanar al nou (per això a la torre del Miquelet se la coneixia també com "el campanar nou"), i es a partir de 1438 quan s'enceta l’enderrocament del vell campanar per poder abastir de pedra a les obres que s'estaven duent a terme en aquella època per ampliar la Catedral. 


Com que el Miquelet va quedar acabat en 1429, durant quasi deu anys la Catedral de València va tindre dos "miquelets" de diferents estils arquitectònics, un tardorománic adossat a ella, i un altre gòtic aïllat, ja que quan es va construir el Miquelet encara no es trobava adossat al cos de la Catedral, sinó que era una torre solitària.


Hi adjunte una maqueta de l'antiga Catedral, abans de ser construït el Miquelet, en la qual s'observa l'antiga torre. Adjunte també a l’apunt una fotografia del carrer Barcella, on he assenyalat amb una fletxa groga el lloc aproximat que ocuparia aquell “vell" Miquelet, per poder fer-vos una idea de la seua antiga ubicació:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars