Cercar en aquest blog

dimecres, 2 d’agost del 2017

UNES COLUMNES MEDIEVALS MISTERIOSAMENT APAREGUDES ARREU DE VALÈNCIA

Si donem un passeig per la Plaça de Manises de València, una preciosa plaça envoltada per nobles i històrics edificis com ara el Palau de la Generalitat o el Palau del Marquès de l'Scala, entre d'altres, potser ens cridarà l’atenció trobar en la seua part central, just al costat d'un xicotet jardí, una curiosa columna toscana d’aspecte antic sobre la qual es troba una estàtua de bronze de Francisco Pizarro.
Potser més d'una volta ens hem preguntat al passar per allà què fa aquella columna medieval solitària desubicada en aqueixa plaça que fa de peanya a l'estàtua de Pizarro.


Però si passegem també per una altra de les places del centre històric de València, la del Portal Nou, ben coneguda per ser el lloc on es planta la falla de Na Jordana, possiblement ens farem la mateixa pregunta en trobar-ne una altra pràcticament idèntica a la de la Plaça de Manises, sobre la qual se situa en aquest cas la imatge de la Mare de Déu del Carme.


Però no acaba ací la història. 

Perquè fora de València podem trobar una altra columna idèntica perduda a l'Eliana, i quatre més similars, però d'estil jònic, a Montcada. I totes elles d'una procedència que sembla ser la mateixa.
La pregunta que ens ve al cap, òbviament, no pot ser una altra més que la següent: què fan totes aquestes antigues columnes desubicades per diferents indrets de València i dels seus voltants?


Hi adjunte sengles fotos de les columnes esmentades situades a les places de Manises i del Portal Nou:





La resposta a la pregunta anterior la podem trobar, curiosament, en una resolució que va fer el Consell Valencià de Cultura en novembre del 2010.
Aquella resolució, que parlava de la remodelació dels jardins de l'Hospital de València, deia, entre d’altres coses, el següent: "Com és sabut, el conjunt arquitectònic, mèdic i hospitalari que incloïa les dues institucions va ser demolit en la seua major part a principis dels anys seixanta, en el si d'una vasta operació especulativa, duta a terme malgrat el rebuig públic i els dictamens de la Comissió Provincial de Monuments. L'operació especulativa es va aturar, i la Diputació de València va ser obligada a crear un jardí arqueològic on es van conservar les restes. Les columnes del creuer derruït van ser disseminades pel jardí o repartides per la ciutat".


En un apunt anterior ja havia parlat de l’Hospital General de València, perquè va ser el primer hospital psiquiàtric fundat en el món.
L'enderroc d’aquest històric hospital durant els que podriem anomenar “anys de la piqueta”, els 1960 i següents (que anomene així per la gran quantitat de patrimoni històric i arquitectònic que va ser enderrocat per satisfer determinats interessos relacionats amb l’especulació urbanística), és la crònica de l’espoli d'un dels conjunts més destacats de l'arquitectura renaixentista valenciana, i del què en parlaré més detingudament en un pròxim apunt.


Algunes de les columnes "desaparegudes" d'aquell espoli han seguit curiosos i inexplicats camins, fins arribar a les places de Manises i del Portal Nou a València, i a l'Eliana i Montcada, on ens les trobem a hores d'ara.


Hi adjunte una fotografia de les columnes “ubicades” en l’actual Jardí de l’Hospital, germanes de les que trobem “desubicades” a les esmentades places i indrets dels voltants de València:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars