Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

VALÈNCIA EN FALLES... FA MÉS DE 80 ANYS

Com eren les falles i com vivien la festa valencians i visitants fa més de 80 anys?
La Filmoteca de la Generalitat Valenciana va rescatar i va restaurar el 1992 dues joies cinematogràfiques, dos dels fims més antics que es coneixen de les falles. Un d'ells filmat en 1928-29, i l'altre el 1931.

El més antic del que es té coneixement és un documental francès de 1917 anomenat “Valence: Fête traditionnelle des Falles”, de Pathé-Gaumont. Després d'aquest, aquests dos documentals propietat de la Filmoteca de la Generalitat Valenciana són els més antics que es coneixen.
Aquestes pel.lícules, a més de permetre'ns veure com eren les festes falleres en aquesta època, ens deixen també veure els carrers i les places de la València pre-republicana. Els seus monuments més emblemàtics, com ara el Micalet, la Llotja, l'Estació del Nord, les Torres de Serrans, el Mercat Central, la Plaça de Bous, la plaça d'Emilio Castelar (actual de l'Ajuntament) són protagonistes circumstancials quan la càmera passa per ells, bé filmant les falles properes, o bé mostrant l'enorme gentada passejant pels carrers durant les festes.


Vos deixe amb ells. Gaudiu-los!
https://vimeo.com/84018346
https://vimeo.com/109379296




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars