Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

ELS IMPACTES DE LA METRALLA DE LA GUERRA CIVIL AL CARRER POETA QUEROL

Quan passeu pel carrer Poeta Querol, a la altura de la portada barroca de l'església de Sant Joan de la Creu, si poseu atenció a les seues dues columnes salomòniques que flanquejen l’entrada a l’església, hi descobrireu uns danys que pertanyen a impactes de metralla d'una bomba que va ser llançada el dia 26 de gener de l'any 1938, durant la Guerra civil espanyola, per sis bombarders de l'Aviazione Legionaria italiana, aliada de les tropes de Franco, esquadrilla que tenia la seua base d’operacions a l'illa de Mallorca.

Hi adjunte unes fotografies on podeu veure on es troben aquests impactes, per tal de poder-los localitzar fàcilment:




Durant aquell terrible bombardeig va resultar també molt danyat l’Hotel Inglés.

Hi adjunte una fotografia publicada en la premsa de València el dia posterior a l’atac, on es poden apreciar els nombrosos danys causats per les bombes a la façana de l’hotel:



I una altra de les façanes danyades en aquell atac dels bombarders italians al centre de la ciutat va ser la del Palau del Marqués de Dos Aigües.
Podeu veure en unes fotografies d’aquells dies que hi adjunte els danys ocasionats en aquest edifici:





En aquestes dues fotografies que hi adjunte ara, una pressa el dia següent del bombardeig i l’altra feta per mi mateix des d’aproximadament el mateix punt, s’hi pot apreciar dins del cercle roig que hi he adjuntat el lloc exacte d’alguns d'aquells impactes de la metralla sobre el Palau:




Els impactes sobre la façana del Palau han estat “reparats” posteriorment per a no fer-los visibles, però la realitat és que si pagueu una mica d’atenció encara són visibles, tant els “reparats” com algun que hi ha quedat sense reparar. 
Hi adjunte un parell de fotografies on s'hi poden veure les clares marques d’aquells impactes de la metralla:




I mirant amb atenció un dels finestrals que es troben a peu de carrer, vaig descobrir també les marques d’alguns impactes que tampoc no van ser “reparats” desprès de l’atac, que hi assenyale amb un quadrat roig.

Una altra de les bombes d'aquell bombardeig va caure també en una perruqueria propera del carrer de la Pau, causant malauradament nombroses víctimes mortals de clients que en aquell s’hi trobaven allà.
Aquell bombardeig va ser probablement el més dur i tràgic que va patir la ciutat durant la guerra, saldant-se amb un total de 125 morts i 208 ferits. 
Una autèntica tragèdia!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars