Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

LA DESAPARICIÓ D’UN VALUÓS PATRIMONI ARQUITECTÒNIC AL “WALL STREET” DE VALÈNCIA

Si des de la plaça de l'Ajuntament passegem cap al Parterre, a través dels carrers de les Barques i de Pintor Sorolla, travessarem per la via que en les darreres dècades s’ha conegut com el "Wall Street" de València.

Aquest mot, en analogia amb el del cor financer de la ciutat de Nova York, Wall Street, fa al·lusió a la concentració d'entitats financeres i d'assegurances que s'ha produït en aquests dos històrics carrers del cor de la ciutat de València des de les primeres dècades del passat segle.

Els dos carrers, arran fonamentalment de les profundes reformes urbanes que es van produir a la ciutat a finals del segle XIX i principis del XX (com ara la demolició de l'antic barri de Pescadors, i la seua substitució per edificis senyorials de la burgesia valenciana), van arribar a tindre un destacat patrimoni arquitectònic, majoritàriament d'estils eclèctic i modernista, els predominants en aquella època.
Un patrimoni que podia fins i tot competir en importància amb el que tenien altres dos històrics carrers del Cap i casal: el carrer de Cavallers i el carrer de la Pau. Tal era la successió de palaus i de bells edificis modernistes i eclèctics que tenien (i encara hi tenen, en part) ambdós carrers. 


En la composició fotogràfica que vos hi expose a continuació, podeu veure algunes de les belles façanes que encara hi romanen:



No obstant això, durant les que podríem anomenar "dècades de la piqueta", les dels anys 1960-70, malauradament van tirar-se avall alguns d'aquests bells edificis modernistes i eclèctics per a què, en nom d'una mala entesa "modernitat" (que per altra banda també va tindre molt a veure amb l'especulació urbanística), s'alçaren sobre els seus enderrocs uns anodins i impersonals edificis que van ser construïts per esdevenir seus d'alguns importants bancs, caixes d’estalvis i companyies d'assegurances.

En un futur apunt vos detallaré fil per randa, de manera concreta i amb una bona documentació gràfica, la pèrdua de fins a sis immobles d'indubtable valor arquitectònic dels què he pogut aconseguir evidència fotogràfica en el traçat dels carrers de les Barques i de Pintor Sorolla.


En la composició fotogràfica que vos hi expose a continuació podeu veure alguns d'aquests nous edificis. Unes façanes absolutament indignes de tindre presència en dos dels carrers més cèntrics i històrics de la ciutat de València:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars