Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

VALÈNCIA, CAPITAL DE LA II REPÚBLICA ESPANYOLA. UN PARELL D’INTERESSANTS DOCUMENTALS

En dos dels apunts anteriors vos havia parlat de dos tràgics esdeveniments que havien succeït a València durant el període de la II República i la Guerra Civil.
Vull mostrar-vos ara dos curts documentals en què podem veure i viure una mica l’ambient que es respirava als carrers de la València en aquella època.

És important recordar que durant aquesta guerra València va ser capital de la República espanyola durant quasi un any. El setge al qual les tropes de Franco estaven sotmetent a Madrid, i les grans dificultats de tota índole propiciades per la proximitat del front, van aconsellar a Largo Caballero traslladar la capitalitat de l'Estat i les seues polítiques a una ciutat lluny dels rigors de la guerra, a València. 

Així el 6 de novembre de 1936 la presidència de la República, el Govern i els ministeris, les Corts, el Tribunal Suprem i l'aparell polític i administratiu de l'Estat al complet, a més de les principals ambaixades, els partits, els sindicats i la premsa, es van traslladar a la nostra ciutat fins a finals d'octubre de 1937, quan el que semblava imminent ruptura del front des de Terol cap al mediterrani per part de les tropes nacionals va obligar a realitzar una altra mudança i instal·lar la capital de la República a Barcelona.
Aquest curt fragment de documental que hi adjunte de poc més de dos minuts de durada, descriu els primers dies desprès del colp d’estat del general Franco i com València esdevé capital de la República espanyola. Ací teniu l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=t233W3qDkUM
Gaudiu-lo!



Aquest segon documental que vos propose veure ara, de poc més de nou minuts de durada, va ser filmat durant la capitalitat de la ciutat durant la II República.
És un noticiari del Ministeri d'Instrucció Pública que recorre els carrers de la ciutat de València amb motiu d’una manifestació de recolzament al Govern de la República celebrada el 14 de febrer de 1937. Aquella manifestació va passar per davant del Palau de Benicarló, actualment edifici de les Corts Valencianes, des d’on el president de la República, Largo Caballero, va fer un discurs a la multitud des d’una de les seues finestres. 


Poques hores després de celebrar-se aquesta manifestació, la ciutat va patir un dels primers atacs de la guerra realitzat des de vaixells italians situats davant de la costa, atac en què van morir 22 persones. En el documental podrem veure també alguns dels danys produïts per aquell bombardeig en edificis tan emblemàtics com l'Hospital Provincial del carrer de l'Hospital, malauradament ja desaparegut.
A partir del minut 07:30 les imatges ja es traslladen a la ciutat de Barcelona.

Ací teniu l'enllaç: http://www.rtve.es/alacarta/videos/archivo-historico/noticiario-cifesa-1/2833929/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars