Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

ELS DIES EN QUÈ L'EMPERADRIU SISSI VA VISITAR D’INCÒGNIT VALÈNCIA... I LA FÀBRICA DE LA CERAMO!

Aquesta història és realment molt poc coneguda. Però va ser realitat i un gran esdeveniment en la València de fa 124 anys.
Aquell esdeveniment va ser recollit per la premsa local de l'època, en concret pel diari Las Provincias de 28 desembre 1892. Aquell diari duia en portada una informació que parlava de l'estada de l'Emperadriu Sissí a l’illa de Mallorca. 

En la seua redacció ja se sabia que aquell mateix dia 28 Sissi anava a arribar a València, però aquesta informació es va mantindre en secret per una raó que explicaré ara a continuació.
I efectivament, així va ser, a les vuit i mitja del matí un gran vaixell que portava a l'Emperadriu va atracar a la dàrsena del Port de València.
La redacció del diari va tindre bona cura de respectar una clàusula informativa bàsica que li havien fet arribar: la visita era privada i d'incògnit. No se li donava, per tant, tractament oficial. Per això, el dia i l’hora de la seua arribada a la ciutat no es va a fer públic. El secret arribava fins ací, perquè les activitats que va fer Sissi per la ciutat sí es van fer públiques.
Per això ara sabem que l'Emperadriu va visitar aquell matí la Fonda España per poder allotjar-se en un lloc ben cèntric de la ciutat. La Fonda España va ser un bonic edifici modernista del què vos vaig parlar en un apunt fa uns dies que hi havia a la cantonada de la Plaça de l'Ajuntament, llavors d'Emilio Castelar, amb el carrer de les Barques, i que va ser enderrocat per construir l'actual i impersonal edifici Eurotodo. Sembla ser que a Sissi no li va agradar massa, ja que després de veure diverses habitacions no va s'hi va quedar. 
Se sap que a l'hotel va demanar l'assistència d'un intèrpret per tal de visitar amb ell la ciutat. 

Quines zones de València va visitar Sissi aquell desembre de 1892? 

Va recórrer el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina, el ja desaparegut carrer de Saragossa, va visitar la Catedral, la Basílica, la Llotja i el seu bulliciós mercat de carrer situat al seu costat (aleshores encara no existia el Mercat Central), l'edifici de la Duana (hui Tribunal Superior de Justícia i llavors Fàbrica de Tabacs) i els jardins de la Glorieta. Com estava molt a prop, va recórrer també la Fira de Nadal instal·lada al Pla del Remei, a hores d’ara avinguda de Navarro Reverter.

Las Provincias del 30 de desembre informava que l'Emperadriu havia visitat el dia anterior els molls del port, i que després s'havia pujat al tramvia de vapor, el popular "Ravachol" i va arribar fins a l'edifici de l'Audiència, que és l’actual Palau de la Generalitat Valenciana. 
Més tard va decidir anar de compres d'incògnit, amagant fins i tot el seu rostre per no ser reconeguda, atès que en aquells dies Sissí tenia molta popularitat i els seus retrats i fotografies solien aparèixer en els diaris de l'època.
Se sap que es va gastar 200 pessetes comprant collarets i agulles de monyo típics de les llauradores en una tenda d’argent de la zona de la plaça Lope de Vega, per després traslladar-se fins a la fàbrica de la Ceramo.

Com he explicat abans, La Ceramo i la seua peculiar ceràmica van ficar València en el mapa.
Tenia molt de renom per Europa per la seua ceràmica de reflex metàl·lic, fins al punt que va arribar a coneixement de l’Emperadriu de l’imperi austro-hongarès. 
Sissi es va traslladar a Benicalap per visitar la fàbrica i els seus forns, on va comprar diverses peces de ceràmica que, molt probablement, encara lluiran en alguns espais del Palau Hofburg de Viena, aleshores la seua residència habitual.

En total Sissi va romandre a València tres dies i mig. 
Va anar d'incògnit i per aquesta raó no va acceptar rebre a cap autoritat oficial. Es va dedicar exclusivament a fer a passeigs solitaris, visites turístiques i compres d'objectes d'artesania valenciana, entre ells ceràmica de La Ceramo.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars