Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

QUIN ERA EL GRUIX DE LA MURALLA MUSULMANA DE VALÈNCIA?

Si decidim donar una passejada pel barri del Carme de València, és probable que ens trobem amb un dels llocs més pintorescs i de major significat històric de la ciutat: el Portal de la Valldigna.

Aquest portal no era en realitat “un portal” pròpiament dit. De fet no va ser construït com a tal, sinó que era el que a l'edat mitjana es coneixia a València com un "trench", que vol dir textualment "un trencat” o “un forat”. A l’igual que el que existia a l’actual carrer del Trench, i del què ja vos vaig parlar en un apunt anterior.
Aquest portal va ser un pas que es va obrir a la muralla musulmana de València l'any 1400 per comunicar la zona "cristiana" de la ciutat amb el barri islàmic, el qual es coneixia amb el nom de la "moreria". 


La moreria havia quedat originalment extramurs en compliment dels acords que van signar el Rei En Jaume I i el governant musulmà de la ciutat Zayyan, en els què es permetia als musulmans quedar-se a la ciutat, però fora del recinte enmurallat, que quedava reservat exclusivament per a cristians i també jueus. 

Els musulmans que van decidir romandre-hi, van construir el barri extramurs de la moreria
Així, quan passem per baix del Portal de la Valldigna estem realment travessant l'antiga muralla islàmica construïda al segle XI. El seu gruix es correspon, per tant, amb el gruix d'aquella meravellosa muralla, qualificada pels cronistes de l'època com la més robusta i bella de tot Al-Andalús.


Adjunte a l’apunt un parell de fotografies de l’esmentat Portal, en què podem observar el seu gruix:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars