Cercar en aquest blog

dimarts, 1 d’agost del 2017

UN SENYAL DE TRÀNSIT DEL SEGLE XVII A VALÈNCIA.

En l'apunt anterior havia parlat de la retolació de carrer més antiga que tenim a València. Ara vull parlar del senyal de trànsit més antic que es conserva a la ciutat.

Si passem per les rodalies del Pont del Nou d'Octubre en direcció a Mislata, ens trobarem amb un curiós banc de pedra. El seu aspecte vell i neoclàssic ens descobreix immediatament la seua possible antiguitat. I, efectivament, aquest banc va ser manat construir al segle XVII
 per la "Junta de murs i valls", l'entitat que en aquells dies s'ocupava del manteniment de les obres públiques del Cap i casal.
Si ens acostem a aquest banc encara podrem llegir una inscripció en llatí que diu: "Floribus et roseis formosus Turia ripis sempe ...", que traduït vol dir: "Sempre esmaltes amb belles flors i roses les belles riberes del Túria...”. Damunt d'aquesta inscripció hi ha un oval en què s'ha llaurat la banya de l'abundància amb els raigs de Júpiter, que va ser el primer escut que va tindre la ciutat en l'època romana. En la seua part més alta es veu una Corona amb el rat penat, el símbol del Cap i casal al segle XVII.
Però la Junta de murs i valls va pensar en donar a aquest banc una altra funció més important: la de senyalització de direccions.

Perquè aquest banc-senyal estava situat en un lloc estratègic: en el camí que venia de Castella i que, després de passar per Quart de Poblet i Mislata, entrava al terme municipal de València.
La seua missió, a més de proporcionar descans als caminants, era la d'indicar-los que cap a l'esquerra el camí anava cap a la Porta de Serrans, seguint l'ampit del riu. I que cap a la dreta el camí portava a una altra de les grans portes de la ciutat: la Porta de Quart.
Les respectives inscripcions encara són visibles si ens fixem amb atenció en tots dos costats del senyal de trànsit més antic que té València.

Adjunte a l’apunt sengles fotos d'aquest senyal, on podeu situar-vos per trobar-la fàcilment:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars