Cercar en aquest blog

divendres, 28 de juliol del 2017

DOS SEGLES D’HISTÒRIA DE LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT.

La remodelació de l'actual Plaça de l'Ajuntament de València és, sense dubte, una de les assignatures pendents que tenim els ciutadans de la ciutat i els polítics que la governen.
Resulta molt evident, almenys per a molts de nosaltres, que el seu disseny i funcionalitat actual està lluny de convertir-la en la plaça ideal, en una plaça amable que fomente el passeig tranquil i el gaudi visual i reposat de la seua interessant i variada arquitectura.
Més ben al contrari, el seu disseny sembla pensat principalment per donar servei al trànsit rodat que connecta una banda i l’altra del centre urbà o que cerca la proximitat i l'accés a les zones comercials properes.
Els vianants ens veiem així obligats a circular solament pels seus laterals, moltes vegades estrets i obligats a sortejar amb menys espai encara les taules de les terrasses allà instal·lades per alguns bars i restaurants. 


I per extensió, el mateix podria dir de les altres dues grans places cèntriques de València, la de Sant Agustí i la de la Reina, totes elles espais urbans poc amables per a la ciutadania que accedeix a elles caminant o en bicicleta.


Estèticament la plaça va tindre un període d'esplendor en què a més era i exercia de Plaça Major.
La demolició de la plataforma elevada i del mercat de flors dissenyat per Javier Goerlich per convertir-lo en aparcament va acabar amb aquella situació. 





Actualment, malgrat que l'espai central, antic aparcament, s'ha peatonalitzat, passats més de 50 anys persisteix en el seu impersonal i anodí disseny, tan diferent del que podem gaudir quan visitem altres importants ciutats espanyoles o europees.
Últimament molts són els articles que estan apareixent en els principals diaris de la ciutat tractant aquest tema. 


Aprofitant aquesta circumstància, crec que ara és un bon moment per abordar conjuntament i de manera multidisciplinària qüestions com ara l'accessibilitat i la mobilitat al centre de la ciutat. i també el tractament que cal donar a les tres places de referència del centre històric, la de l'Ajuntament, la de la Reina i la de Sant Agustí. 

Al meu parer, les actuacions en elles haurien de fer-se pensant en constituir un eix vertebrador que articule el trànsit i integre de manera global el centre de la ciutat per al segle XXI.

Vos adjunte un interessant vídeo que resumeix amb abundant material gràfic l'evolució de la plaça des de l'any 1840 fins als nostres dies. Ací teniu l'enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=SFzjntFiweE&app=desktop


Gaudiu-lo!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada destacada

L'ANY EN QUÈ EL SORTEIG DE LA LOTERIA DE NADAL ES VA FER A VALÈNCIA

En alguns apunts anteriors havia parlat del 80é. aniversari de València com a capital de la II República espanyola. Al novembre de 1936 tot...

Entrades populars